e-Arşiv Fatura Kimlere Zorunlu? e-Arşiv Şartları

on muhasebe 157219337

e-Dönüşüme katılmanın en önemli aşamalarından biri de e-arşiv uygulamasına geçmektir. Peki her işletme e-arşiv faturaya geçebilir mi? Kimler kendi tercihleriyle e-arşiv faturaya geçer? Kimler zorunluluk kapsamındadır?

Kağıt üzerinde hazırlanıp saklanan faturanın, Vergi Usul Kanunu’nun ilgili tebliğine uygun uygun biçimde elektronik ortamda düzenlenen versiyonu olan e-arşiv fatura herkesin kullanımına açık mıdır?

Bu yazıda kimlerin e-arşiv fatura kullanmak zorunda olduğunu ve kimlerin nasıl başvuruda bulunabileceğini anlattık.

Hangi işletmeler e-arşiv fatura kullanmak zorundadır?

Resmi Gazete’de yayımlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’ne göre e-faturaya geçme zorunluluğu olan tüm mükelleflerin aynı zamanda e-Arşiv uygulamasına da geçmesi gerekiyor. e-Fatura zorunluluğu ise 1 Temmuz 2023’de başlıyor. Sektör ayrımı olmaksızın 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-fatura ve e-arşiv faturaya 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak geçmek durumunda. Bu mükellefler için e-deftere son geçiş tarihi de 1 Ocak 2024.

Herkes e-arşiv fatura kullanıcısı olabilir mi?

e-Fatura kesmek için hem gönderici hem de alıcı e-Fatura kullanıcısı olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olmayanlara kağıt fatura veya e-arşiv fatura düzenlenir. Kısacası e-arşiv kullanıcısı olmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmak gerekir. Hem e-fatura hem de e-arşiv kullanıcısı olursan e-fatura mükellefi olmayan müşterilerine e-posta yoluyla e-arşiv faturası hazırlayıp gönderebilirsin. Faturanın ikinci nüshasını yine elektronik fatura formatında saklayıp gerektiğinde ibraz edebilirsin.

e-Arşiv uygulamasına nasıl geçilir?

e-Arşiv hesabın tüm belgelerini dijital ortamda uzun süre güvenle ve yasal olarak saklamanı sağlar. e-Arşiv hesabı edinmek için bir donanım ya da yazılım bedeli ödemen gerekmiyor. Eğer dilersen hesabını https://www.emikro.com.tr adresine girerek kolayca açabilirsin.

Ancak önce bir mali mühür edinmelisin. Mali mührün ne olduğunu ve nasıl alınacağını merak ediyorsan aşağıdaki yazımıza bir göz at:

Mali mühür nedir, nasıl alınır?

e-Arşiv faturanın avantajları nelerdir?

  • Kağıt kullanımını azaltır, bu nedenle çevre dostudur.
  • Baskı alma, kargolama süreçlerini ortadan kaldırarak fatura başına maliyeti düşürür ve vakitten tasarruf sağlar.
  • İş süreçlerini kısaltır ve personelinin operasyonel yükünü azaltır.
  • Kağıt üzerinde yapılan hataları en aza indirir.
  • Hızlıca hazırlanıp gönderildiğinden tahsilat sürelerini de kısaltır.
  • Elektronik ortamda saklandığı için tüm e-arşiv belgelerine hızlı ve kolay erişim sunar.
  • Kısacası işletmenin verimliliğini ciddi oranda artırır.
  • Ayrıca işletmeni denetime ve uluslararası finansal standartlara uygun hale gelmesine yardım eder.

e-Arşiv fatura nedir, beraberinde getirdiği avantajlar nelerdir?


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top