e-Arşiv Fatura Kimlere Zorunlu? e-Arşiv Şartları

on muhasebe 157219337

e-Dönüşüme katılmanın en önemli aşamalarından biri de e-arşiv uygulamasına geçmektir. Peki her işletme e-arşiv faturaya geçebilir mi? Kimler kendi tercihleriyle e-arşiv faturaya geçer? Kimler zorunluluk kapsamındadır?

Kağıt üzerinde hazırlanıp saklanan faturanın, Vergi Usul Kanunu’nun ilgili tebliğine uygun uygun biçimde elektronik ortamda düzenlenen versiyonu olan e-arşiv fatura herkesin kullanımına açık mıdır?

Bu yazıda kimlerin e-arşiv fatura kullanmak zorunda olduğunu ve kimlerin nasıl başvuruda bulunabileceğini anlattık.

Hangi işletmeler e-arşiv fatura kullanmak zorundadır?

Resmi Gazete’de yayımlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’ne göre e-faturaya geçme zorunluluğu olan tüm mükelleflerin aynı zamanda e-Arşiv uygulamasına da geçmesi gerekiyor. e-Fatura zorunluluğu ise 1 Temmuz 2023’de başlıyor. Sektör ayrımı olmaksızın 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-fatura ve e-arşiv faturaya 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak geçmek durumunda. Bu mükellefler için e-deftere son geçiş tarihi de 1 Ocak 2024.

Herkes e-arşiv fatura kullanıcısı olabilir mi?

e-Fatura kesmek için hem gönderici hem de alıcı e-Fatura kullanıcısı olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olmayanlara kağıt fatura veya e-arşiv fatura düzenlenir. Kısacası e-arşiv kullanıcısı olmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmak gerekir. Hem e-fatura hem de e-arşiv kullanıcısı olursan e-fatura mükellefi olmayan müşterilerine e-posta yoluyla e-arşiv faturası hazırlayıp gönderebilirsin. Faturanın ikinci nüshasını yine elektronik fatura formatında saklayıp gerektiğinde ibraz edebilirsin.

e-Arşiv uygulamasına nasıl geçilir?

e-Arşiv hesabın tüm belgelerini dijital ortamda uzun süre güvenle ve yasal olarak saklamanı sağlar. e-Arşiv hesabı edinmek için bir donanım ya da yazılım bedeli ödemen gerekmiyor. Eğer dilersen hesabını https://www.emikro.com.tr adresine girerek kolayca açabilirsin.

Ancak önce bir mali mühür edinmelisin. Mali mührün ne olduğunu ve nasıl alınacağını merak ediyorsan aşağıdaki yazımıza bir göz at:

Mali mühür nedir, nasıl alınır?

e-Arşiv faturanın avantajları nelerdir?

  • Kağıt kullanımını azaltır, bu nedenle çevre dostudur.
  • Baskı alma, kargolama süreçlerini ortadan kaldırarak fatura başına maliyeti düşürür ve vakitten tasarruf sağlar.
  • İş süreçlerini kısaltır ve personelinin operasyonel yükünü azaltır.
  • Kağıt üzerinde yapılan hataları en aza indirir.
  • Hızlıca hazırlanıp gönderildiğinden tahsilat sürelerini de kısaltır.
  • Elektronik ortamda saklandığı için tüm e-arşiv belgelerine hızlı ve kolay erişim sunar.
  • Kısacası işletmenin verimliliğini ciddi oranda artırır.
  • Ayrıca işletmeni denetime ve uluslararası finansal standartlara uygun hale gelmesine yardım eder.

e-Arşiv fatura nedir, beraberinde getirdiği avantajlar nelerdir?


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.


İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top