Sanal POS nedir, nasıl alınır?

on muhasebe 1233000523

Sanal POS nedir, nasıl alınır, nasıl kullanılır ve nasıl alınır? Sanal POS sistemine dair tüm sorularınızın cevabı bu yazıda.  

e-Ticaret nedir? e-Ticaret yapmaya karar vermeden önce cevaplanması gereken 10 soru

KOBİ’niz neden dijital dönüşüme katılmalı?

Sanal pos nedir?

POS, İngilizcede “ödeme noktası” anlamına gelen ‘point of sale’ ifadesinin kısaltılmış halidir. Sanal POS ise, VPOS olarak ifade edilir. Baştaki V harfi de ‘sanal’ sözcüğünün İngilizcesi olan ‘virtual’ sözcüğüne işaret eder. İnternetten satış yapan işyerlerinin, müşterileri onlardan kredi kartıyla alışveriş yapabilsin diye kullandıkları bir tahsilat aracıdır. Sanal POS aslında fiziksel mağazalarda alışveriş yaparken kullandığımız POS cihazlarının internet versiyonudur.

Sanal POS yöntemi, internetten yapılan alışverişlerde alıcının kredi kartı bilgilerinin güvenli bir biçimde bankaya iletilmesi ve bu işlemin devamında yapılan geri bildirim sürecini içerir.

Sanal POS yöntemiyle işlem yapmadan önce müşteriden teslimat ve fatura bilgileri talep edilir. Ürün, hizmet ve web siteye göre istenen bilgiler değişiklik gösterebilir. Ödeme sırasında girilen kredi kartı bilgileri önce ilgili sanal POS’a, ardından da bankaya iletilir. Bu şekilde provizyon, yani işlem onayı alınır. Bir sonraki aşamada ise satıcı bedeli anlaşmasının gerektirdiği şartlarda bankadan tahsil eder. Her banka ilgili işyerine ayın belirli günlerinde ödeme yapar.

Sanal pos nasıl alınır?

Bir e-ticaret işletmesinin sanal POS kullanabilmesi için öncelikle Türkiye’deki bankalardan ya da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından onay almış bir ödeme kuruluşuna başvurması gerekir. Başvurudan önce;

  • E-ticaret işletmesinin web sitesinde bulunan SSL sertifikası (ödeme sırasında kullanılan şifreleme sistemi), üyelik sözleşmesi, satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, iade ve iptal prosedürü kontrol edileceğinden bu metin ve sözleşmelerin önceden hazır olması gerekir.
  • Nüfus cüzdanı örneği, vergi levhası, ortaklık sözleşmesi, imza sirküleri gibi evraklar da hazır olmalıdır.

Bankalar işletmelere güven duymak için onların geçmiş kredibilite raporunu ve cirolarını da görmek isteyecektir.

Sanal POS hizmeti sağlayan bazı ödeme kuruluşları

POS hizmetini bir bankadan almak istiyorsan her bankanın ayrı bir başvuru ve kabul süreci olduğunu bilmelisin. Her banka için ayrı bir başvuru yapmak yerine tüm bankaların tek bir sanal POS’ta toplandığı alternatif ödeme sistemlerini kullanmayı da düşünebilirsin. Bu sistemleri kuran firmalardan bazıları şunlar:

  • Iyzico
  • HepsiPay
  • PayU
  • iPara
  • PayNet
  • TürkPOS

Neden sanal POS kullanmalıyım?

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları değişiyor; kredi kartıyla yapılan online alışverişlerin oranı da her geçen gün artıyor. Eğer ürün ya da hizmet satmak istediğin bir e-ticaret web siten varsa sanal POS kullanarak müşterilerine ideal bir alışveriş deneyimi sunabilir ve tahsilatlarını güvenli şekilde yapabilirsin.


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top