SGK primi nedir?

on muhasebe 258726044

SGK primi nedir, neden alınır? SSK primi nasıl hesaplanır, 2023 senesi için kullanacağımız hesaplama yöntemi nedir? Bu yazıda bu soruları cevaplıyoruz. 

SSK/SGK primi nedir, neden ödenir?

SSK primi, işverenin çalışanları emekli olabilsin ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilsin diye ödediği bedeldir. Sosyal devletler, varlık amaçların uygun olarak, sigorta sistemleri aracılığıyla yurttaşlarının sağlık hizmetlerinden yararlanıp emekli olmasını sağlar. Bu sayede yurttaşlar kaza, hastalık ve yaşlılık hallerini mağduriyet yaşamadan geçirebilirler. SSK primleri de, işte tam olarak bu amaçla ödenir. SSK primi, her ay işveren tarafından ödenir. SSK primi, çalışanın aldığı brüt ücret baz alınarak hesaplanır ve prim miktarı kademeli şekilde zamlanır. Primleri ödenen çalışanlar, sağlık hizmetlerinden hem kendileri hem de aileleri için yararlanır. Çalışanlar, belirli koşulları karşılayınca emekli olur.

SGK primi nasıl hesaplanır?

İşverenin ödemesi gereken prim, çalışanın aylık olarak aldığı brüt ücret baz alınarak hesaplanır. Peki brüt ücret üzerinden SGK prim hesaplama nasıl yapılır? İşverenin ödeyeceği SGK primini hesaplamak için dikkat edilecek belli noktalar vardır. İşverenin belli teşviklerden yararlanması halinde brüt maaş üzerinden ödeyeceği SGK prim oranları da değişiklik gösterir. 

2024 için SSK primi nasıl hesaplanır?

Prim ücreti = (brüt ücret x işçi sigorta primi oranı) + (brüt ücret x işveren payı oranı) + (brüt ücret x işçi işsizlik oranı) + (brüt ücret x işveren işsizlik oranı) Prim ücreti = (8.000 TL x %14) + (8.000 TL x %20,5) + (8.000 TL x %1) + (8.000 TL x %2)

Prim ücreti = 1.120 TL + 1.640 TL + 80 TL + 160 TL = 3.000 TL

Bu hesaplama sonucunda, 8.000 TL brüt ücretli bir çalışan için SGK’ye ödenmesi gereken sigorta primi 3.000 TL olacaktır. Ancak hatırlatmakta fayda var, bu hesaplama genel bir rehber niteliğinde olup işverenin sigorta sicil numarasına ve faaliyet gösterdiği sektöre göre SSK primi oranı değişebilir.

İşverenin teşvikten yararlanması için gerekli şartlar nelerdir?

  • Aylık prim ve hizmet bedellerini zamanında ödemek
  • Primleri zamanında ödemek
  • Kayıt dışı işçi çalıştırmamak
  • Borçsuz olmak ya da borcu yapılandırmış/taksitlendirmiş olmak
  • Prim borcu, idari para cezası, gecikme zammı ve gecikme cezasının olmaması
  • İşe alınan kişiyi işe giriş tarihi öncesindeki 6 aylık sigortalı sayısı ortalamasına ilave çalıştırıyor olmak

Sigortalı çalışanın teşvikten faydalanması için gerekli koşullar nelerdir?

  • 1 Mart 2012 ve 31 Aralık 2021 tarihleri arasında işe alınmış olmak
  • 18 yaşından büyük olmak
  • İşe alındığı tarih öncesindeki 6 ayda işsiz olmak

Hem işveren hem de sigortalı bu şartları sağlarsa 6111 sayılı teşviklerden faydalanılabilir.

Kolayca gelir ve giderlerini takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top