Startup nedir?

on muhasebe 414153883

Startup, Amerika Birleşik Devletleri’nde Silikon Vadisi’nde ortaya çıkmış bir iş modeli akımıdır. Startup akımı çoğu alanda olduğu gibi biraz geriden gelsek de Türkiye’de de yayılmaya başlamıştır. Bu kelime için Türkçe olarak “girişim”, “yeni girişim”, “yenilikçi şirket” karşılıkları önerilmiştir. Şu sıralar Türkiye’de çoğunlukla “yeni girişim” olarak veya orijinal, yabancı adıyla “startup” olarak kullanılmaktadır.

Startup şirketler, çoğunlukla teknoloji ve yazılım alanlarında genç bir kadroyla işe başlayan yenilikçi şirketler için kullanılır ve gerçekten de çoğu startup şirket bu alanlarda faaliyet gösterse bile bu tanımının bir parçası değildir. Finans ve pazarlama gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren startup şirketleri de vardır. Startup şirketler, “sıfır noktasından hızla harekete geçen şirketler” olarak tanımlanabilir. Diğer şirketlerden farklı yönleri ise en baştan belli bir planla kurulup, kullanıcılara bir yenilik sunarak hızla gelişmeyi amaçlamalarıdır. Tüketicilere daha önce görmedikleri bir yeniliği sunan ve bir programla hareket edip ürününü hızla satışa çıkaran projeler startup projesi sayılabilir.

Startup örnekleri

Elbette böyle soyut tanımlardan bahsedince startup kavramı aklınızda tam yerine oturmamış olabilir. Bu yüzden birkaç tane çok bilindik örneklerinden bahsedelim:

Google startup örneği

Google, günümüzde açık ara en çok kullanılan online arama motoru olmasına rağmen, aslında geliştirilen ilk online arama motoru değildi. Ancak rakiplerine nazaran daha yenilikçi bir yaklaşımı vardı. Google’ı diğer arama motorlarından ayıran bazı özellikleri mevcuttu. Kullanıcıların en kolay fark edebileceği örnek, Google’ın ana sayfasında hiç reklam vermemesidir. Çok daha sade, kullanıcılar için çok daha rahat ve göz yormayan bir sayfası vardı. Ve Google hızla gelişti. Şu anda Türkçe’de bile “googlelamak” gibi bir tabirin yayılmış olması, Google’ın günlük hayatımızda ne kadar da etkili olduğunun bir göstergesidir. Yenilikçiliğini, başarısını ve yaygınlığını göz önünde tutunca Google’ı çok başarılı bir startup projesi olarak tanımlayabiliriz.

Facebook startup örneği

Facebook, günümüzde herkesin bildiği bir sosyal ağdır. 2004’te kurulmasından bu yana hızla yayılmış, günümüze kadar tüm Dünya’yı kasıp kavurmuştur. İlk ortaya çıktığı zamanlarda “sosyal medya” kavramı herkese yabancıyken, Facebook çok yenilikçi bir fikir olarak ortaya çıkmıştı. Yalnızca iki yılda tüm Dünya’ya yayılmayı başarmış ve 2020’de bile popülerliğinden bir şey kaybetmemiştir. Getirdiği yenilik ve yayılma hızı sayesinde, en iyi bilinen startup projelerinden biri olarak sayılmayı hak eder.

Kickstarter startup örneği

Kickstarter, kendisi bir startup projesi olmasından ziyade, startup projelerinin başlamasına olanak sağlaması açısından burada bahsedilmesi gereken bir sistemdir. Kickstarter’da bir proje geliştiren kişiler ve gruplar, projelerini paylaşırlar. Kickstarter’daki proje sayfalarında yaptıkları ve planları hakkında bilgiler verip destekçiler/sponsorlar bulmaya çalışırlar. Örneğin, yeni bir yazılım geliştirmekte olan ve giderleri için sponsor bulmaya çalışan bir proje sahibi, sayfasına projesinin ne zaman tamamlanacağını öngördüğünü, yazılımın neler yapabileceğini ve ne işe yarayacağını ayrıntılarıyla yazar ve olası destekçilerin bilgisine sunar. Bu yazılımın işlerine yarayacağını düşünen veya basitçe gerçekleşmesini isteyen olası destekçiler projeye parasal yardımda bulunur ve parasal yardımları sonucu proje tamamlanınca yazılımın bir kopyasını edinirler. Bu sistem birçok yenilikçi fikrin yalnızca fikir olmaktan çıkıp bir startup projesi olarak gerçekleşip yayılmalarını sağlar. Özetle, bu örneklerden de görülebileceği gibi startup projeler yenilikçi bir fikirle ortaya çıkan, hızla yayılan, yerelden ziyade küresel bir marketi hedefleyen projelerdir.

Bir startup projesi dahilinde kurulan şirketlere, örneğin Facebook, startup şirketi denir. Bu akım Türkiye’de “yeni girişim” veya yabancı ismiyle “startup” olarak yayılmaktadır.

Bizmu: Her startup projesinin ihtiyaç duyduğu program!

Bizmu ön muhasebe programı ile projenin gelir ve giderlerini, müşteri ve tedarikçilerini kolayca yönetebilir, muhasebe konularına boğulmak zorunda kalmadan, sağladığı kolaylıklar ile projenizi gerçekleştirmeye odaklanabilirsin! Şirketinin muhasebe ihtiyaçları için Mikro Yazılım’ın 30 yıllık deneyimiyle geliştirdiği web tabanlı yeni ön muhasebe çözümü Bizmu ile hemen tanış!

Bizmu ile yapabilecekleriniz

  • Fatura oluşturma
  • Vadesi gelen faturalar için müşterilere hatırlatma gönderme
  • e-Dönüşüm Modülleri ile e-Fatura başta olmak üzere e-Dönüşüm kapsamındaki işlemler
  • Müşteri ve tedarikçi takibi
  • Borç ve alacak takibi
  • Veri aktarımı
  • Ekstre oluşturma
  • Gelir-gider takibi
  • Nakit akışı takibi
  • Kasa ve bankalarınızı tek bir platforma ekleyerek giriş-çıkış takibi
  • Tahsilat ve ödeme kaydı ve takibi
  • Gider fişi, maaş ve vergi oluşturma
  • Kasa takibi
  • Çalışan takibi
  • Gider belgesi işlemleri
  • Satış fiyatı tanımlama
  • Tahsilat raporu oluşturma
  • Gider raporu oluşturma
  • Belirlediğin işlemleri otomatik olarak tekrarlama

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Top