e-Arşiv fatura nedir?

on muhasebe 1364788520

e-Arşiv fatura nedir, e-faturadan farkları ve avantajları nelerdir? e-Arşivle ilgili tüm sorularının cevapları bu yazıda.

e-Arşiv fatura için bir elektronik fatura çeşidi diyebiliriz. Faturanın dijital ortamda düzenlendiği ve düzenlendiği platformda saklanıp ibraz edildiği bir uygulamadır. e-Arşiv faturaya dair özellikleri anlatmadan önce e-faturanın kendisinden de bahsetmeliyiz.

e-Fatura nedir, neye yarar?

e-Faturanın format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiştir. İçeriğinde ise Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre bir faturada yer alması gereken tüm bilgiler yer alır. e-Faturanın satıcı ve alıcı arasındaki gönderimini GİB yapar. e-Fatura kağıda basılmaz; tüm işlemleri elektronik ortamda gerçekleşir.

Matbu faturanın elde veya bir programla hazırlanıp basılmasına karşılık e-fatura dijital ortamda hazırlanıp gönderilir. Yani e-faturanın matbu faturadan farkı, dijital olarak alınıp gönderilmesidir. VUK açısından incelersek her iki faturanın da tamamen yasal olduğunu söyleyebiliriz. Fakat e-faturanın itiraz süresi, iptal işlemleri ve iade süreci matbu faturadan farklıdır.

e-Arşiv faturanın e-faturadan farkı nedir?

  • e-Fatura da e-arşiv fatura da elektronik fatura ana başlığının altındadır.
  • e-Arşiv fatura, kağıt üzerinde hazırlanıp saklanan ve ibraz edilen faturanın, VUK’un ilgili tebliğinde bulunan şartlara uygun şekilde elektronik ortamda düzenlenen halidir. İkinci nüshası yine elektronik ortamda saklanıp gerektiğinde ibraz edilir.
  • e-Fatura bir tek e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilirken e-arşiv fatura göndericinin e-fatura alıcının da kağıt fatura kullanıcısı olması durumunda kullanılır. Kısacası işletmeler bireysel müşterilerine e-mail ile e-arşiv fatura gönderir, ikinci nüshasını ise elektronik fatura formatında saklar.
  • e-Fatura kesmek için hem alıcının hem de göndericinin e-fatura kullanıcısı olması lazımdır. e-Fatura kullanıcısı olmayanlara kağıt fatura veya e-arşiv fatura düzenlenir.
  • Özetle; e-arşiv kullanıcısı olmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olman gerekir. Eğer hem e-fatura hem de e-arşiv kullanıcısıysan e-fatura mükellefleri haricindekilere e-arşiv faturası gönderebilirsin.

e-Arşiv faturanın avantajlar nelerdir?

  • e-Arşiv fatura kağıt kullanımını azalttığı için çevrecidir.
  • Kağıt baskı alma, kargolama gibi süreçleri ortadan kaldırdığı için iş süreçlerini kısaltır, muhasebe faaliyetlerini hızlandırıp kolaylaştırır.
  • Kağıt üzerinde yapılan hataların önüne geçer.
  • Fatura başına maliyeti düşürür.
  • Elektronik ortamda saklandığı için hızlı erişim sağlar.
  • Nakit akışını hızlandırıp pozitife çevirmeyi sağlar.
  • Maliyetlerini düşürürken verimliliğini yükseltir.
  • İşletmen için iç ve dış denetim ile uluslararası finansal standartlarına uygun bir altyapı sunar.

Tüm bu avantajlar e-fatura için de geçerlidir.

e-Arşive nasıl geçersin?

e-Arşiv hesabı tüm hukuki ve ticari belgelerinizi dijital ortamda yasal, geçerli ve güvenli şekilde uzun süre saklar. Sen de e-arşiv hesabını donanım ya da yazılım bedeli ödemeden https://www.emikro.com.tr adresine girerek etkinleştirebilir ya da Bizmu üyeliğini hemen başlatarak Bizmu e-arşiv programı kullanımına başlayabilirsin. e-Arşiv hesabı açmadan önce mali mühür edinmen gerektiğini de hatırlatalım.

Mali mühür nedir, nasıl alınır?


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top