e-Arşiv fatura başvurusu nasıl yapılır?

on muhasebe 590291639 3

Kimler e-arşiv fatura kullanabilir? Kimler zorunluluk kapsamındadır? e-Arşiv faturaya başvurmanın koşulları nelerdir? Sorularınızın cevapları bu yazıda.

e-Arşiv faturanın özellikleri ve avantajları ile e-faturadan farkını daha önce anlatmıştık. Bu yazıda da e-arşiv faturayı kimlerin kullanabileceğinden ve e-arşiv fatura başvurusunun nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

e-Arşiv fatura nedir, beraberinde getirdiği avantajlar nelerdir?

e-Defter başvurusu nasıl yapılır?

e-Fatura entegratörü seçerken dikkat etmen gereken 7 şey

e-Arşiv fatura nedir, neden kullanılır?

  • e-Arşiv fatura, tıpkı e-fatura gibi bir elektronik fatura çeşidi olarak kabul edilebilir. Kağıt üzerinde hazırlanıp saklanan (ve gerekince ibraz edilen) faturanın, Vergi Usul Kanunu’nun ilgili tebliğinde bulunan koşullara uygun biçimde elektronik ortamda düzenlenen versiyonudur.
  • Bildiğimiz gibi e-fatura yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilir. Ancak e-arşiv fatura, göndericinin e-fatura, alıcının ise matbu fatura kullanıcısı olması halinde kullanılır. İşletmeler bireysel müşterilerine e-posta yoluyla e-arşiv fatura gönderirler. İkinci nüshasını da elektronik fatura formatında saklarlar ve gerekirse ibraz ederler.
  • e-Fatura kesmek için iki tarafın da e-Fatura kullanıcısı olması gerekirken e-fatura kullanıcısı olmayanlara kağıt fatura veya e-arşiv fatura düzenlenir.
  • Kağıt kullanımını azalttığı için çevre dostu bir uygulama olan e-arşiv fatura, baskı alma, postalama gibi süreçleri ortadan kaldırdığı için de para ve zamandan tasarruf sağlar. Hem fatura başına maliyeti düşürür hem de iş süreçlerini kısaltır. Bu özelliklerini hesaba katınca işletmelerin verimliliğini artırdığını söyleyebiliriz.
  • Tercih edilmesinin bir diğer sebebi de kağıt üzerinde yapılan hataları minimuma indirmesidir.
  • Elektronik ortamda saklanır, bu sebeple hızlı ve kolay erişim sağlar.
  • Tüm e-dönüşüm uygulamaları gibi e-arşiv fatura uygulamaları da işletmeleri iç ve dış denetime ve uluslararası finansal standartlara uygun hale getirir.

Hangi işletmeler e-arşiv fatura kullanmak zorundadır?

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla internetten mal veya hizmet satan yapan şirketlerden cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.

Resmi Gazete’de yayımlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’ne göre e-faturaya geçme zorunluluğu olan tüm mükelleflerin aynı zamanda e-arşiv fatura uygulamasına da geçmesi gerekiyor. Peki kimler için zorunlu?

2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv faturaya geçmesi zorunlu.

Kimler e-arşiv fatura kullanıcısı olabilir?

e-Fatura kesmek için iki tarafın da e-fatura kullanıcısı olması gerekirken e-fatura kullanıcısı olmayanlara matbu fatura ya da e-arşiv fatura düzenlenir. Yani e-arşiv kullanıcısı olmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olman gerekir. Eğer hem e-fatura hem de e-arşiv kullanıcısıysan e-fatura mükellefleri haricindekilere e-arşiv faturası gönderebilirsin.

e-Arşiv uygulamasına nasıl geçebilirsin?

e-Arşiv hesabıyla tüm yasal ve ticari belgelerinizi dijital ortamda uzun süre geçerli ve güvenli olacak şekilde saklayabilirsin. e-Arşiv hesabı oluşturmak için bir donanım ya da yazılım bedeli ödemene gerek yok. Hesabını https://www.emikro.com.tr adresine girerek kolayca etkinleştirebilirsin. Tek yapman gereken önce bir mali mühür edinmek. Peki mali mühür nedir, nasıl alınır? Aşağıda linki bulunan yazımızla bu süreç hakkında bilgi edinebilirsin:

Mali mühür nedir, nasıl alınır?

Bir işletmenin e-arşiv faturası kullanıcısı olup olmadığı nasıl kontrol edebilirsin?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde bir “e-Arşiv Kayıtlı Kullanıcılar Listesi” bulunur. Bu listeye bakarak bir firmanın e-fatura kullanıcısı olup olmadığını görüntüleyebilirsin.


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top