e-Arşiv görüntüleme işlemi nasıl yapılır?

on muhasebe 1233000523

e-Arşiv görüntüleme işlemi için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bu yazıda anlattık.

e-Arşiv fatura nedir, neden ve kime düzenlenir?

  • e-Arşiv, e-fatura uygulamasını kullanmayan bireysel kullanıcı ve tüketiciler için düzenlenir. e-Fatura gibi elektronik ortamda düzenlenip paylaşılır ve saklanır.
  • Gerekirse dijital olarak ibraz edilen e-arşiv, tıpkı e-fatura gibi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiş format ve standarda göre hazırlanır.
  • İçeriğinde ise Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) belirlediği bilgiler yer alır.
  • Bireysel tüketicilere satış yapan şirketler hazırladıkları e-arşiv faturayı müşterilerine e-posta ile gönderir.
  • e-Arşiv faturanın ikinci sayfası elektronik ortamda otomatik olarak saklanır.

Kimler e-arşiv uygulamasını tercihen kullanabilir, kimler kullanmak zorundadır?

  1. 2022 yılı toplam brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  2. 2023 yılı başından itibaren yeni mükellefiyet tesis eden mükellefler, tesis tarihinden itibaren e-arşiv fatura düzenlemek zorundadır,
  3. Kendi isteği ile e-arşiv fatura düzenlemeyi seçen mükellefler, e-arşiv fatura düzenlemeye başladıkları tarihten itibaren zorunludur,
  4. Vergi mükelleflerinin, fatura yerine geçen belgelerde veya vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere kağıt fatura düzenleyen mükellefler için satış tutarı 5.000 TL’yi geçtiğinde e-arşiv fatura düzenlemesi zorunludur.

Bununla birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bazı sektörler ve iş kolları için de e-arşiv fatura düzenlemesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu sektörler ve iş kolları, her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerde belirtilmektedir.

e-Fatura mükellefine e-arşiv faturası kesilir mi?

e-Arşiv görüntüleme hizmeti

Eğer e-arşiv fatura uygulaması kullanmaya başlamak ve bununla birlikte e-arşiv fatura görüntüleme servisini almak istiyorsanız bu hizmeti veren firmalardan size uygun olanını seçip kendilerinden destek alabilirsin.

Tüm yasal ve ticari evrakınızı dijital ortamda güvenli şekilde uzun yıllar saklamanızı sağlayan e-arşiv hesabınızı hiçbir donanım ya da yazılım bedeli ödemeden Bizmu ile kolayca etkinleştirebilirsin. Yapman gereken ilk şey bir mali mühür edinmek, ardından da https://bizmu.com/‘ye girerek hemen kaydını oluşturmak.

Mali mühür nedir, nasıl alınır?

 


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top