Küçük işletmeler için nakit akışı rehberi II

on muhasebe 1043501293

Rehberin ikinci bölümü olan bu yazıda nakit akışının yeni girişimciler için önemini, sezonluk işlerdeki yerini, nakit akışı tablosunu, sezon dışı harcamaları nasıl tahmin edebileceğini ve ne yönde plan yapabileceğini anlatacağız.

Nakit akışı neden çok önemlidir?

Nakit akışı işletmenin can suyudur. Bu suyun engel olmadan akmasını sağlamak çok önemlidir.  Yapılan araştırmalara göre çoğu işletmenin iflas etmesinin nedeni kasa bakiyelerinin yani eldeki nakit paranın yetersizliği. Nakit akışının hızı en az varlığı kadar önemlidir. Kenara koyabildiğin bir paran varsa giderlerini anında ödemek daha kolaydır. Tahsilatlarını yapamadığında ise nakit akışında problem yaşarsın.

Yeni başlayanlar için nakit akışı

Eğer bir iş ve şirket kurma düşüncesindeysen, yapman gereken ilk iş kurmadan önce biraz nakit yatırımı yapmak. İşi kurarken yeni ofis malzemeleri alman, ofisinin kirasını ödemen gerekecek. Dolayısıyla başlangıçta para akışının yönü negatif olabilir, telaş yapma.Harcamaların bittikten sonra hala bir miktar paran kalmışsa artık nakit akışı yönetimi ve paranı nasıl koruyabileceğinle ilgilenebilirsin. Yeni bir girişimci olarak sermaye için yalnızca kendi paranı kullanmak istiyor olabilirsin. Ancak kullanabileceğin tek sermaye kaynağı kendi paran değil; iş kredilerinden ya da küçük işletmeler için verilen devlet hibeleri ve hibe destekleri de sana yarar sağlayabilir. İşleri büyüyünceye dek bu tür kaynakları kullanmak küçük işletmeler arasında oldukça yaygındır.

Sezonluk işler ve nakit akışı

Nakit akışını yönetmek sezonluk iş sahibi olanlar için çok daha önemlidir. Çünkü sezon boyunca sürekli içeriye nakit akışı gerçekleşirken sezon dışında bu akış olmaz. Sezonluk bir işe sahipsen nakit akışını doğru kavrayarak kârlılığını sezon dışında dahi koruyabilirsin. İşte bu yolda sana yol gösterecek öneriler:

  1. Nakit akış tablonuzu oluşturun

Bir nakit akışı tablosu hazırlayarak tüm ticari işlemlerini (hem gelir hem de giderler) gösterebilirsin. Buna ek olarak Gelir-gider tablosu da hazırlamanda fayda var. Naki akışı tablosu genellikle üç bölümden oluşur:

  • Faaliyetlerden nakit
  • Finansmandan nakit
  • Yatırımdan nakit
  • Giderlerini tahmin et

Nakit akışı hesap özeti kullanarak nakit akışında hangi aylarda sorun yaşayabileceğini görebilirsin. Bu dönemleri tanımladıktan sonra bir gider tahmini oluşturabilirsin. Temel olarak tekrarlayan aylık giderlerin için ne kadara ihtiyacın olduğunu ve bu aylar için işletme maliyetleri tahmini yaparak plan yapabilirsin. Nakit akışı tablosu geçmiş ticari işlemlerinizi görmeni ve analiz etmeni sağlarken giderlerini tahmin etmen de işletmenin geleceği için akıllıca adımlar atmana yardım eder. Gider tahminlerini kullanarak durgun dönemler için kenara ne kadar para ayırman gerektiğini belirleyebilirsin. Ayrıca şirket giderlerini azaltmak için ekstra önlemler de alabilirsin.

  • Önceden plan yap

İster sezonluk bir işletme sahibi ol istersen yıl boyunca yavaş satış dönemleri yaşa, plan yaparak hem zamandan kazanır hem de stresten uzak kalırsın. Problemleri henüz meydana gelmeden önlemek için ölü sezonlarda beklenen ödemelerini al, hangi ödemelerini geciktirip geciktiremeyeceğini belirle ve ardından sezon dışı yapacağın tüm harcamaların için yoğun sezon dönemlerin için yeterince para ayır. Ayrıca beklenmedik harcamaların için de ekstra bir bütçe yarat. Gider tahmini yapmak ve bu doğrultuda plan yapabilmek için işletme giderlerin için bir takvim de oluşturabilirsin. Tüm tekrarlayan ödemelerini ve vade tarihlerini takvime ekle. Böylece harcamalarını ve ne zaman ödeneceklerini bir bakışta görebilirsin.

Nakit akışı rehberinin üçüncü bölümünde aşağıdaki konuların üzerinden geçeceğiz. Bizi takip etmeye devam et!

Bölüm 3: Nakit akışını anlama, hesaplama ve yönetme

  • Nakit akışı tablosu vs. bilanço tablosu ve kâr-zarar hesabı
  • Nasıl ödeme almak istediğimi müşterilerime nasıl söyleyebilirim?
  • Bir müşteriyi rahatsız etmeden ödenmemiş faturaları nasıl takip edebilirim?
  • Sorumsuz müşterilerden nasıl uzak durabilirim?
  • Cash-out hakkında bilmen gereken her şey
  • Tedarikçilere ödeme
  • Vergi ödeme
  • Fatura ödeme

Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top