İnternet Vergi Dairesi ile bilgi ve borç sorgulayıp takip edebileceğini, ödemelerini zamanında ve kolayca yapabileceğini biliyor muydun? Bu işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğini anlatalım.
İnternet Vergi Dairesi (İVD) nedir?
Gelir İdare Başkanlığı’na (GİB) bağlı bir internet platformu olan İnternet Vergi Dairesi (İVD) vergi borçlarının sorgulanıp farklı yöntemlerle ödenebildiği, geçmişe yönelik ödeme görüntülemesi yapılabilen ve ayrıca vergi işlemlerinin takip edilebildiği bir sistemdir. GİB İnternet Vergi Dairesi kullanımı kolay bir platformdur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kurulan ve yine aynı kurum tarafından yönetilip idare edilen bu platform, mükelleflerin ilgili alanda karşılaştığı sorunlara da çözüm üretir.
İnternet Vergi Dairesi (İVD) kullanıcı kodu ve şifresi nasıl alınır?
İnternet Vergi Dairesi’ne başvuruda bulunmak, kullanıcı kodu ve şifre almak için aşağıdaki yollar izlenebilir.
Tüzel kişiler nasıl İVD kodu ve şifresi alır?
- İnteraktif Vergi Dairesi’nin sitesindeki formlar arasından “İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu” doldurulur.
- Formun alt kısmındaki beyan metni imzalanır.
- İlgili evrakın çıktısı alınır.
- Kurum yetkilisi olarak belgelerle beraber İVD’ye fiilen başvuruda bulunulabilir veya zarf teslim yazısı ile yönlendirilen kişi ile başvuru gerçekleştirilebilir.
Tüzel kişiler nasıl İVD kodu ve şifresi alır?
- İnternet Vergi Dairesi’nin sitesinde bulunan formlar bölümünden “İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu” bulunup doldurulur.
- Formun altındaki beyan metni imzalanır.
- Belgelerin çıktısı alınır.
- Kurum yetkilisi olarak belgelerle beraber İVD’ye fiilen başvuruda bulunulabilir veya noterden tasdikli olarak yetkilendirilen kişi ile başvuru gerçekleştirilebilir.
Başvuruyu gerçekleştirdikten sonra Vergi Dairesi İnternet Hizmetleri Başvuru Formu üzerindeki mükellef bilgilerinin doğruluğu kontrol edilecek. Bu aşamadan sonra sana ya da başvuruyu yapan kişiye kapalı bir zarfta kullanıcı kodu ve şifre verilecek. Eğer şifreni kaybeder veya değiştirmek istersen bulunduğun vergi dairesine başvuruda bulunup yeniden aynı kullanıcı adını alabilirsin. İlk giriş için kişisel şifren “maliye” sözcüğüdür.
İnternet Vergi Dairesi’ne nasıl girilir? İnternet Vergi Dairesi’nde hangi bilgilere erişilir?
- Kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yapılınca ulaşılan bilgiler:
- e-Beyanname
- Bilgi girişi
- Dilekçeler
- Sorgulamalar
- KDV iade talebi listelerini gönderme
- Gelir ve Kurumlar Vergisi iade talebi girişi (GEKSİS) kılavuzu
- TC kimlik numarası, doğum tarihi, anne kızlık soyadı ve yakın akrabalardan birinin TC kimlik numarası ile giriş yapılınca ulaşılan bilgiler:
- Borç ödeme işlemleri
- Motorlu taşıtlar
- Borç sorgulama
- Kira beyannamesi
- İhbar işlemleri
- e-Devlet ile giriş yapılınca ulaşılan bilgiler:
- Borç ödeme işlemleri
- Motorlu taşıtlar
- Borç sorgulama
- Kira beyannamesi
- İhbar işlemleri
Bu yöntemlerin dışında İnternet Vergi Dairesi’nde
- İVD’deki kullanıcıya ait kimlik bilgileri
- Tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgileri
- İkmalen veya re’sen tarhı edilen vergilere ait bilgileri
- Yurt dışı çıkış yasağı bilgileri
- Gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası, gümrük idaresi ve kapanma tarihi bilgileri
- İşlenemeyen ödeme veya kayıtları
- Ödeme planları ve taksit ödemeleri sorgulanabilir.
İnternet Vergi Dairesi Borç Ödeme
İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapılınca çıkan seçenekler içinden “TC kimlik numarası ile yapılan işlemler” bölümüne tıklayarak tüm borç ödeme işlemleri sorgulanabilir. Yönlendirilen ekranda TC kimlik numarası, doğum tarihin, anne kızlık soyadı ve TC kimlik numarası gibi bilgiler ile detaylı bilgiye ulaşmak mümkün. İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla yapılan online borç takibi sayesinde ile borç ödemeleri de zamanında ve doğru biçimde yapılabilir.
İnternet Vergi Dairesi Ödeme Sorgulama
İnternet Vergi Dairesi’ne TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. Bununla birlikte yan menüdeki “Hızlı ödeme” bölümü ile sorgulama yapılmak istenen konuya tıklanarak ve gerekli bilgiler girilerek tüm ödeme bilgileri de sorgulanabilir. İnternet vergi dairesi ödeme sorgulaması yapmak için bir başka yöntem de e-Devlet sistemini kullanmaktır. Bunun için sitenin İnternet Vergi Dairesi hizmetleri bölümünde bulunan e-Devlet seçeneğine tıklamak ve TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapmak yeterlidir.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.