KDV matrah hesaplama nasıl yapılır?

on muhasebe 590291639

 

Bu yazıda tüm iş sahipleri, işletmesi aracılığıyla satış yapanlar, vergi işlemleri ile ilgilenenler ve muhasebeciler için KDV matrah hesaplaması ile ilgili detayları anlattık.

Katma Değer Vergisi (KDV) nedir?

KDV, uzun adıyla Katma Değer Vergisi, bir ürün ya da hizmeti alan vatandaşın o ürün ya da hizmeti aldığı yere ödediği vergidir. Bu ürün veya hizmetin üretimi ile tüketimi arasında geçen sürede bir değer artışı ortaya çıkar, bu da alıcı tarafından satıcıya  vergi olarak ödenir. KDV bir dolaylı vergi türüdür ve devlet tarafından tüm vatandaş ve işletmelerden alınır. Devlet KDV’yi, kamu hizmetlerinde harcar. KDV, her ülkede farklı biçimlerde ve değişen oranlarla uygulanır.

 

Türkiye’de KDV ilgili ürün ya da hizmete duyulan ihtiyaca göre saptanır. Ülkemizde yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olmak üzere üç KDV oranı bulunur. Bazı temel tüketim ürünleri yüzde 1 ve yüzde 8 oranında KDV’ye tabi iken temel tüketim ürünü sayılmayan ürünlerden yüzde 18 KDV alınır.

Vergi hakkında bilmen gerekenler

Matrah nedir? KDV matrahı nasıl tanımlanır?

Matrah, satış faturalarının KDV hariç tutarlarının bir aylık süre içindeki toplamıdır.  Matrahı, vergiye esas rakam olarak da tanımlayabiliriz. Özel tüketim vergisi alınan, ürünlerdeki bu vergi de KDV matrahına dahildir. KDV matrahı, bir aylık satış tutarının Katma Değer Vergisi hariç tutularak hesaplanması ile elde edilir.

KDV matrahının formülü nedir? KDV matrah hesaplama nasıl yapılır?

Peki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) matrahı nasıl hesaplanır? KDV matrah hesaplama için aşağıdaki formülü kullanabiliriz. Bunun için öncelikle KDV tutarını bilmemiz gerekiyor. Bununla birlikte KDV oranına da ihtiyacımız var.

KDV Tutarı / KDV Oranı x 100 = Matrah (KDV Hariç Tutar)

Matrah + KDV Tutarı = KDV Dahil Tutar (Toplam)

Yüzde 8 KDV’den nasıl matrah bulunur?

Hemen bir örnek ile inceleyelim. Ürünümüz 12,8 TL, KDV oranımız da yüzde 8 ise matrahı şöyle hesaplarız:

KDV Tutarı / KDV Yüzdesi (8) * 100 = Matrah (80 TL)

12,80 / 0,08 = 160 TL

160 + 12,80 = 172,80 TL

Aynı formülü yüzde 18 KDV’li bir ürün ya da hizmet için de kullanabiliriz. 

Mikro Yazılım KDV Tevkifatı Hesaplama Sihirbazı


Gelir ve giderlerinizi kolayca takip edip enerjinizi işinizi büyütmeye ayırmak istiyorsanız Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.


İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top