Covid-19 sonrası sağlıklı beslenme için öneriler

on muhasebe 309941807

Covid-19 krizinin ardından herkesi, gıda israfını önleyen sağlıklı ve bilinçli bir beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye davet ediyoruz.

Bağışıklık sistemimizin savaşması gereken mikrop ve virüslerin yoğunlaştığı ve ne zaman nerede karşımıza çıkacaklarını bilmediğimiz bir dönemde, sağlıklı beslenme, her zamankinden daha elzem. Besleyici ve çeşitli bir diyeti sürdürmek tıpkı karantina sırasında olduğu gibi ofislere döndüğümüz şu dönemde de çok önemli. 

Şimdi yağ, şeker ve tuzu fazla yiyeceklerden, işlenmiş gıdadan uzak durmanın; onun yerine en taze gıdaya erişmenin ve fiziksel olarak aktif kalmanın zamanı.

Aşağıdaki ipuçlarıyla sen de Covid-19 sonrası sağlıklı beslenmeye devam edebilirsin.

Bağışıklık sistemini meyve ve sebze ile güçlendir

Makarna ve pirinç gibi uzun süre bozulmayan yiyecekleri sınırlı tüket. Onların yerine meyve ve sebze tüketimini artır. Enfeksiyonlarla savaşmana yardımcı olacak antioksidanlara ek olarak A ve C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tercih et. Fazla gelen meyve ve sebzeleri temizleyip keserek dondurucuda sakla. Böylece hem besin değerlerini koruyabilir hem de lezzetlerini koruyabilirsin.

Bol baklagil tüket

Haftada en az üç kez protein ve demir deposu baklagillerden ye. Kuru fasulye, mercimek, bezelye, pirinç, kuskus veya kinoa gibi uygun fiyatlı baklagiller hem besleyici hem de uzun ömürlü seçenekler. Yulafı süt veya su ile pişirerek veya tahıl yoğurt ve kuru meyveleri karıştırarak mükemmel kahvaltılar hazırlayabilirsin.

Bol su iç

Bağışıklık sistemini desteklemesi için günde en az iki litre su iç. Suyuna limon, salatalık dilimleri veya çilek gibi meyve ve sebzeler ekleyerek ekstra bir lezzet de elde edebilirsin.

Yalnızca gerekli yiyecekleri satın al

Alışverişten önce bir planlama yaparak yalnızca ihtiyacın olan yiyecekleri, ihtiyacın olan miktarda satın al. Stoklama yapmayı tercih etmeyerek hem gıda israfını önleyebilirsin hem de evinin ekonomisine katkıda bulunabilirsin.

Bütçenden en iyi şekilde yararlan

Bütçen sınırlıysa şekerli içecekler yerine suyu tercih edebilir, seni sağlıklı tutması ve daha besleyici olması için çerez, cips, bisküvi ve hamur işleri yerine taze meyve ve sebzeler, çiğ kuruyemişler alabilirsin.

Artıklarını atma

Atıkları önlemek için yemeklerini daha uzun süre dayanacak şekilde dondurabilirsin. Ve sakın unutma: Yiyeceklerin sağlıklı olması için iyi durumda olması, yani doğru zamanda tüketilmesi gerekir.

Yemekler pişirme işini bir ritüele dönüştür.

Yemek pişirme işine özel zaman ayır. Tüm ailenin dahil olduğu yemek pişirme rutinleri ile hem aile bağlarını güçlendirebilir hem de eğlenebilirsin. Özellikle çocuklarını da mutfak aktivitelerine dahil ederek erken yaşta sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesini sağla. Böylece geleceğe de yatırım yapmış olacaksın.

Ofise psikolojik olarak yeniden adapte olabilme önerileri


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top