e-Fatura iptali, e-faturada iade işlemi nasıl yapılır?

on muhasebe 685733710

e-Fatura ya da e-arşivini nasıl iptal ya da iade edebileceğini mi merak ediyorsun? İptal ve iade süreçleri teknik olarak matbu faturanın iptal ve iade süreçleriyle aynıdır. Fakat pratikte yapılan işlemler değişebilir.

İptal işlemi nasıl yapılır?

  1. Ticari e-fatura: Gönderdiğin ticari e-faturayı iptal etmek istersen müşterinle görüşüp, faturanı onun sistemine düştükten sonraki 7 gün içinde reddetmesini isteyebilirsin. Böylece faturan iptal olur çünkü reddedilen e-fatura sistemde iptal edilmiş bir fatura olarak görünür. Müşterin e-faturanı reddettikten sonra yeni bir e-fatura oluşturup gönderebilirsin.
  • Temel e-fatura: Eğer gönderdiğin bir temel e-faturayı iptal etmek istiyorsan faturayı gönderdiğin müşteriden bu faturaya karşılık sana bir iade e-faturası hazırlamasını ve göndermesini isteyebilirsin. Bu işlem sayesinde her iki fatura birbirini mahsuplaştırmış olur.
  • e-Arşiv fatura: İptal etmek istediğin bir e-arşiv faturan varsa, onu resmileştiği tarihten itibaren 7 gün içinde iptal edebilirsin. Eğer 8 günden fazla bir süre geçtiyse iptal etmek yerine temel e-faturanın iptal işlemindeki gibi müşteriden sana iade faturası kesmesini isteyebilirsin. Müşterin bir şirket değilse sana iade faturası kesemez, bu yüzden sen ona gider pusulası hazırlamalısın.

İade işlemi nasıl yapılır?

Tedarikçinin sana gönderdiği faturaya yani gider faturasına karşılık bir iade faturası hazırlamak için ne yapmalısın?

  • Bizmu uygulamasına giriş yaparak soldaki menüden Giderler > Gider Belgeleri sıralamasıyla iade etmek istediğin faturayı seçmelisin. Açılan fatura detay sayfasındaki İşlemler sekmesinden İade faturası oluştur seçeneğini işaretlemelisin.
  • Karşına çıkan ekranda istediğin yerleri yeniden düzenleyebilirsin. İade belgene Belge numarası ekle seçeneği ile belge numarası girmelisin. Bu alanı da doldurduktan sonra Kaydet butonu ile işlemini tamamlayabilirsin.
  • Açılan pencereden Fatura detayına git butonuna tıklayarak detaylara gidebilirsin. Buradan sağ üstteki İşlemler sekmesini kullanarak  e-Fatura oluştur butonuna tıklayarak sana uygun olan fatura tipini (Temel fatura / Ticari fatura) seçebilirsin.
  • Temel faturayı seçersen alıcı faturanı reddedemez.
  • Ticari fatura tipini seçersen karşı taraf faturanı onaylayabilir iptal edebilir veya 8 gün içinde reddedebilir.
  • Sağ alttaki e-Fatura oluştur butonuna tıklayarak iade e-faturası oluşturabilirsin.

e-Faturada değişiklik yapabilir miyim?

Resmileştirdiğin elektronik faturada değişiklik yapamazsın. Elektronik faturanın bu açıdan matbu faturadan farkı yoktur. Bizmu‘ya kaydettiğin fakat henüz resmileştirmediğin faturalarda ise düzenleme yapabilirsin. Bu yüzden bir elektronik faturayı resmileştirmeden önce doğruluğunu iyice tekrar kontrol etmeni öneririz. Dilersen Bizmu uygulaması içinden faturanı müşterinle paylaşıp onun da onayını alabilirsin.


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top