Türkiye’de web sitesinde veya mobil uygulamalarda gösterilen ve üzerine tıklanan reklamlardan gelir elde ediyor. Tekil olarak küçük tutarlara sahip olsa da bu gelirler belli popüler web sitelerinde çok büyük rakamlara ulaşabiliyor. Peki AdSense gelirleri vergiye tabi mi?
Bugün hem Google AdSense’ten hem de onun benzeri Reklam Store, Wordego Admatic, Linkwise, Ligatus, AdCash ve benzeri uygulamalardan kazanılan gelirlerin nasıl vergilendirildiğini anlatıyoruz.
Google AdSense gelirleri vergiye tabi mi?
Belirli bir tutara kadar olan arızi (kazara) olan kazançlar, gelir ve kurumlar vergisine tabi olmaz. Bir kazancın arızi olması demek yıl içinde en fazla birkaç kez olması ve ticari niteliğe dönüşmemiş olması demektir. Yani geçiminizi başka bir yerden sağlıyorsunuz ancak sürekli yapmadığınız bir işten de kazancınız var. AdSense gelirleri çoğunlukla süreklilik arz eder, bu yüzden arızi olduğunu söyleyemeyiz.
Google AdSense gelirleri hangi vergiye tabidir?
Eğer arızi kazanç değilse, Adsense gelirlerini ticari kazanç olarak değerlendirebilir ve vergilendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu gelirleri vergilendirilmek için
- Bir şahıs, anonim ya da limited şirketi kurulmalıdır.
- Google’a veya ödemeyi yapan diğer şirketlere fatura kesilmelidir.
Böylece AdSense geliri hem kurumlar ya da gelir vergisi hem de de KDV’ye tabi olur. Eğer geliri kazanan kimse 29 yaşından küçükse ve ilk şirketini şahıs işletmesi olarak kuruyorsa AdSense kazancı üzerinden gelir vergisinden 75 bin TL’ye kadar istisnadan yararlanabilir. Yani gelir vergisi ödemez.
Vergi oranları ne kadar?
- Sermaye şirketleri / kurumlar vergisi için %20
- Şahıs şirketleri / gelir vergisi için %15 ila %35 arası
- Kesilen her faturada / KDV için %18
AdSense kazancı nasıl faturalandırılır?
- Ay içindeki ödemeler karşılığında ay sonunda toplu bir fatura düzenlenir. Mesela ay içinde farklı tarihlerde 20 dolar ve 30 dolar tahsilat yapıldıysa ay sonunda KDV dahil 50 dolar fatura düzenlenebilir.
- Fatura ödemeyi yapan kurum adına düzenlenir.
- Faturayı yurtdışına göndermene gerek yok, kendi arşivinde saklayabilirsin. İstersen e-arşiv faturası düzenleyebilir, e-arşiv uygulaması ile görüntüleyebilirsin.
50 dolar değerindeki faturanın kırılımı şöyle olur
Reklamın hizmet bedeli: 42,37 USD
%18 KDV: 7,63 USD
KDV dahil toplam tutar: 50.00 USD
BTRANS nedir? Nasıl bir yükümlülüğü bulunur?
İnternetten reklam gelirin varsa her ay Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bilgi sistemine (BTRANS) bilgi vermelisin. Aylık gönderilen raporda şu bilgiler olmalıdır:
- Reklamın yayınlandığı web sitenin adresi
- Sitenin ait olduğu kişi veya kurumun adı, soyadı, unvanı ile TCKN/VKN bilgileri
- Reklam veren gerçek ya da tüzel kişinin adı, soyadı, unvanı ile TCKN/VKN bilgileri
- Tahsil edilen reklam hizmeti bedeli
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.