Bu yazımızda, doğru şekilde düzenlendiğinde ayrıca fatura ve sevk irsaliyesinin düzenlenmesi zorunluluğunu ortadan kaldıran, bu özelliğiyle faturalaşma sürecini oldukça pratik hale getiren irsaliyeli faturayı anlatacağız.
İrsaliyeli fatura nedir, ne işe yarar?
Bir ürünün alıcıdan satıcıya sevki sırasında düzenlenen, fatura ile sevk irsaliyesinin beraber hazırlanması mecburiyetini ortadan kaldıran kıymetli evrak, irsaliyeli faturadır. İrsaliyeli fatura varsa fatura ve sevk irsaliyesinin ayrıca düzenlenmesine gerek kalmaz.
Eğer sevk irsaliyesi ve e-irsaliye hakkında aklına takılan sorular varsa aşağıdaki içeriğe göz atabilirsin:
Sevk irsaliyesi nedir, ne işe yarar?
İrsaliyeli fatura ile sevk irsaliyesi arasındaki fark nedir?
- Eğer üretip sattığın bir malı müşterine kendin ulaştırıyorsan (online satış yapıp kargo ile gönderim yaptığını düşünelim) malın taşınması esnasında mutlaka sevk irsaliyesi de bulundurmalısın. Sevk irsaliyesi, malın sana ait olup taşınma halinde olduğunu kanıtlar.
- Sevk irsaliyesi henüz kesilmemiş, sonradan kesilecek mallar için de kullanılır. Belli bir müşteriye günlük ya da haftalık olarak ürün gönderiyor ancak faturayı aydan aya kesiyor olabilirsin. Bu durumda irsaliye taşımak zorundasın.
- Fakat sattığın ürünün faturasını ürünle birlikte gönderiyorsan irsaliyeli fatura kesip ayrıca fatura kesme zahmetinden kurtulabilirsin.
İrsaliyeli fatura hakkında bilmen gereken 5 şey
- İrsaliyeli fatura, malın teslimi sırasında düzenlenip teslim edilmelidir.
- Fatura ve sevk irsaliyesinin ayrıca hazırlanmasına gerek bırakmayan irsaliyeli fatura, bu özelliğiyle hem fatura hem de sevk irsaliyesi yerine geçer.
- İrsaliyeli faturanın alt bölümünde “Bu belgenin sevk edilen malla birlikte bulunması halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmaz” ibaresi vardır.
- İrsaliyeli faturanın alıcıya en az 3 nüsha olarak düzenlenir.
- Bir takvim yılı içinde irsaliyeli fatura düzenleyeceğini bildiren mükellefler o yıl ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi düzenleyemez.
İrsaliyeli fatura nasıl düzenlenir?
İrsaliyeli faturayı en az 1 asıl 2 de örnek olacak şekilde düzenlemelisin. Zira üç nüshadan az olarak düzenlenen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. İki nüshayı malı taşıyan araçta bulundurmalısın. Çünkü bu nüshalar yoklama ve denetimlerde ibraz edilir. Denetim görevlileri ibraz edilen faturanın bir nüshasına isimlerini ve unvanlarını yazıp tarih düşer ve mühürleyip imzalarlar. Diğer nüshayı da Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Vergi İstihbarat Şubesi’ne göndermek üzere defterdarlıklara tevdi ederler.
İrsaliyeli fatura nasıl kullanılır?
Eğer irsaliyeli fatura uygulamasından faydalanmak istiyorsan ilgili hesap döneminden önce anlaşmalı matbaalara irsaliyeli faturayı bastırmalısın. Hesap dönemi başlangıcında kullanmaya başladığın uygulamadan hesap dönemi sonunda vazgeçebilirsin.
İrsaliyeli faturada bulunması gereken 7 bilgi
- Faturayı düzenleyenin adı, ticari unvanı, iş adresi, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve hesap numarası
- Faturanın seri ve müteselsil sıra numarası
- Malın cinsi, miktarı, fiyatı ve tutarı
- Faturanın gönderileceği yer ve kişinin bilgisi
- Alıcının adı, ticari unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası
- Faturanın düzenlenme tarihi ve saati (İrsaliyeli faturanın üzerinde faturanın düzenlenme saati de bulunmalıdır. Aksi halde satıcıya ceza uygulanır.)
- Anlaşmalı matbaa ile ilgili bilgiler
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.