İş günü hesaplama

on muhasebe 130099715

İş günü hesaplama araçları, girdiğiniz iki tarih arasındaki iş günü sayısını verir. Bu tarz araçlar internet ortamında online ya da indirmeye hazır olarak bulunabilir. Ayrıca Office programlarını kullanmaya hakim kişiler tarafından Excel programı üzerinde de bu tarz hesaplamaların yapılması mümkündür.

İş günü neden hesaplanır?

İki tarih arasındaki iş günü sayısını hesaplamaya çeşitli sebeplerden ihtiyaç duyabilirsiniz. Servise verdiğiniz elektronik eşyanız ya da arabanızın servisten gelme süresi genellikle iş günü olarak belirtilir. Garanti belgelerinde “15 iş günü içerisinde tamir edilmek zorundadır,” gibi ibareler yer alır. Bunun yanında emeklilik tarihi ya da kıdem tazminatı hesaplamak gerektiğinde de iş günü hesaplama araçlarına ihtiyaç duyarız. Bir gün emekli olabilme arzusu, iş gücüne dahil olan her bireyin hayali, hatta ve hatta sigortalı olma sebebidir ne de olsa.

Emeklilik tarihi hesabı için iş günü hesabı neden gereklidir?

Sigortadan emeklilik hakkını kazanmak için önceden tespit edilmiş belli bir gün sayısınca sigorta primi ödemek gereklidir. Biriken bu primler, çalışan birey nihayet emekli olduğunda o bireye aydan aya düzenli bir maaş olarak geri ödenir. Emeklilik tarihini hemen her çalışanın hesaplaması hayati önem taşımaktadır zira 4C’ye yani Emekli Sandığı’na dahil bir çalışan değilsek ödememiz gereken sigorta primleri maaşımızdan her ay otomatik olarak düşülmeyebilir.

 

Emekli Sandığı’na dahil çalışanların emekli olmaları için ödemeleri gereken sigorta primleri her ay maaşlarından düzenli olarak kesilmektedir fakat 4A ve 4B ‘ye dahil sigortalı çalışanlar, yani SSK ve BAĞ-KUR’lular prim ödemelerini bizzat takip etmek ve yapmak zorundadır. Bu yüzden SSK ve BAĞ-KUR’dan sigortalı çalışanlar prim ödemelerini aydan aya yakından takip etmeli ve bu ödemeleri kendilerine uygun bir düzene oturtarak şahsen yapmalıdır. Ödemelerin takibi ve eksiksiz olarak yapılabilmesi adına da emeklilik hesaplaması ve iş günü hesaplaması yapmak gereklidir. Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışan bireylerin emekli olabilmeleri için iki koşulu sağlamaları gerekmektedir. Bu koşullardan birisi belli bir yaşa gelmiş olmak, diğeri ise belli bir iş gününe ait prim ödemelerini yapmaktır. İkinci koşulu sağlamak için ise iş günleri titizlikle hesaplanmalıdır.

 

Emeklilik tarihi ve prim ödemesi hesaplamak için çalışan bireyin sigortalandığı tarih bilinmelidir zira emeklilik ile ilgili kanun ve kısıtlamalar zamanın şartlarına uyum sağlayabilmek adına sıklıkla güncellenmektedir. Her birey sigortalandığı tarihin kanun ve kurallarına bağlıdır. Bu yüzden kimi çalışanlar 4500 iş gününe ait prim ödemesi yapmak zorundayken bazı vatandaşlar ise 9000 iş gününün prim ödemesini tamamlamak zorundadır. Buna ek olarak, emeklilik yaşı da dönemden döneme farklılık göstermektedir.

İş günü nedir?

İş gününün Türkiye Cumhuriyeti yasalarınca tanımı, bireyin mesai saatlerine dahil olarak çalıştığı günlerdir. İş Kanunu’nca haftalık çalışma saati 45 saat olarak belirlenmiştir. Çalışan hafta içi her gün 1 saat öğle arası yapma hakkına sahiptir. Bu öğle araları düşüldüğünde haftalık çalışma saati 40 olmaktadır. Cumartesi günleri 5 saatlik bir çalışmanın da eklenmesiyle haftalık 45 saate ulaşılmaktadır. İş Kanunu’na göre bu 45 saatin dışında kalan her çalışma saati, fazla mesai çerçevesinde değerlendirilmelidir. Ayrıca resmi kurumlar yalnız hafta içi 5 gün çalıştığı ve Cumartesi günleri kapalı olduğu için bazı resmi işlemlerin yapılması için belirlenen gün kısıtlamaları hesaplanırken yalnız hafta içi günler göz önünde bulundurulur. Borç tahsilatı, vergi ödemesi, para cezası ödemesi gibi işlemler buna dahildir.

İş günü nasıl hesaplanır?

Başlangıç ve bitiş tarihlerini iş günü hesaplama araçlarından birine yazdığınız takdirde hafta sonları ve resmi tatiller çıkartılarak bu iki tarih arasındaki iş günü hesaplanır. Bu hesap aynı zamanda işçi maaş hesabı ve hak ediş hesabı (İlgili içeriklere yönlendirme yapılabilir) konularında da önem arz eder. Bu konularda detaylı bilgi almak için ilgili içeriklerimize bakabilirsin

Mikro Yazılım web tabanlı ön muhasebe çözümü:

İşletmenin muhasebe ihtiyaçları için Mikro Yazılım’ın 30 yıllık deneyimiyle geliştirdiği web tabanlı ön muhasebe çözümü Bizmu ile hemen tanış! Bizmu ile yapabileceğin şeyler şunlar:

  • Fatura oluşturma: Dilediğin şekilde tasarladığın faturayı oluşturup yazdırabilirsin.
  • Hatırlatma gönderme: Vadesi gelen faturalar için müşterilerine hatırlatma gönderebilirsin.
  • e-Dönüşüm modülleri: e-Fatura başta olmak üzere e-Dönüşüm kapsamındaki işlemlerini yapabilirsin.
    • Müşteri ve tedarikçi takibi
    • Borç ve alacak takibi
    • Veri aktarımı
    • Ekstre oluşturma
    • Gelir-gider takibi
    • Nakit akışı takibi
    • Kasa ve banka ile giriş-çıkış takibi
    • Tahsilat ve ödeme takibi
    • Gider fişi, maaş ve vergi oluşturma
    • Kasa takibi
    • Çalışan takibi
    • Gider belgesi işlemleri
    • Satış fiyatı tanımlama
    • Tahsilat raporu oluşturma
    • Gider raporu oluşturma
    • Otomatik işlem tekrarlam
    • Fatura hatırlatma
    • Proforma fatura takibi

Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Top