e-Fatura ve diğer yasal belgelerin bütünlüğü ile içeriğini garanti altına alan ve gizliliğini koruyan Mali Mühür Sertifikası‘nı nasıl alacağını bu yazıyla öğrenebilirsin.
e-Fatura nedir, beraberinde getirdiği avantajlar neledir?
e-Fatura entegratörü seçerken dikkat etmeniz gereken 7 şey
Mali mühür sertifikası nedir?
Mali mühür, elektronik fatura ve diğer resmi belgelerin bütünlüğünün, kaynağının ve içeriğini garanti altına alan, bu belgelerin elektronik ortamdan ilgililere iletimi ve elektronik ortamda saklanması sırasında güvenliğini ve gizliliğini sağlayan bir elektronik kaşedir. USB cihazı görünümündeki mali mührü kurumsal bir e-imza türü olarak tanımlamamız mümkündür.
Mali mühürle ilgili önemli bilgiler
- e-Fatura kullanıcısı olmak isteyen tüm tüzel kişiler mali mühür başvurusunda bulunmak zorundadır.
- Mali mühre TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin (Kamu SM) internet sayfası üzerinden başvuru formu doldurarak başvuruda bulunulabilir.
- Başvuruyla birlikte ücreti de TÜBİTAK’a iletilmelidir.
- Mali mührü daha sonra elektronik faturaya başvururken de firmanı sisteme tanımlamak amacıyla kullanabilirsin. Böylece firmanın bilgilerini doğrulayabilirsin.
- Eğer şahıs firman varsa, e-faturaya mali mühür yerine e-imza ile de başvurabilirsin.
- Mali mührün geçerlilik süresi 3 senedir. 3 senede bir yenilenmesi gerekir.
- Mali mühür, firma unvanı değiştiğinde geçerliliğini yitirir. Eğer firmanın unvanını yenilersen yeni unvanla birlikte tekrar mali mühür başvurusunda bulunman gerekir.
Mali mührün kullanım alanları nelerdir?
Mali mühür almak için başvurulan Mali Mühür Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (MM ESHS), TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM) tarafından tüzel kişiler ile kurum, kuruluş ve işletmelere elektronik sertifika sağlama hizmeti vermek üzere Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) için kurulmuştur. Mali mühür, MM ESHS sistemi tarafından üretilen sertifikaların, tüzel kişiler ile kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından oluşturulan elektronik fatura ve diğer yasal belgelerin bütünlüğünü korur, kaynağını ve içeriğini garanti altına alır. Sonra da bu belgelerin iletimi ve saklanması esnasında güvenliği ve gizlilik sağlar.
2023 yılı güncel mali mühür fiyatları
Mali mühür sertifikası (MÜS) ve güvenlik hizmetleri sertifikası (GÜS) 3 yıl geçerli olacak şekilde oluşturulur. Güncel mali mühür sertifika fiyatlarını (2023) aşağıda görebilirsin:
- Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 590,00 TL (500 TL + KDV)
- Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 413,00 TL (350 TL + KDV)
Güncel fiyatlara ulaşmak için buraya tıklayın!
Mali mühür başvuru süreci
Mali Mühür Sertifikasına başvuruda bulunmak için yapman gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
- kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresine gir.
- Açılan sayfada ilgili alanları doldurup başvurunu gerçekleştir. (Bu link üzerinden yalnızca Mali Mühür Sertifikası’na başvurmuş olacaksın, e-fatura ve e-defter için GİB üzerinden ayrıca başvuru yapmalısın. Alacağın mali mühür ile her iki uygulamayı da kullanabilirsin.)
- Başvurunu yaptıktan sonra son ekranda çıkan bilgilere göre ödemeni gerçekleştirmelisin. (Ödemeyi Kamu SM Vakıfbank Kurum Ödemeleri sayfasından, banka şubelerinden, internet şubesinden ya da mobil şubeden vergi kimlik numaranla sorgulama yaparak gerçekleştirebilirsin. Ödeme bilgilerini başvuru barkodunla da teyit edebilirsin.)
- Talep ettiğin ürün ve hizmet bedeli Kamu SM’nin hesabına geçtikten sonra sertifikanın üretim süreci başlayacaktır.
Daha detaylı bilgi için http://www.kamusm.gov.tr/adresini ziyaret edebilirsin.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.