Temel e-fatura ile ticari e-fatura arasındaki fark nedir?

temel e-fatura ile ticari e-fatura farkları

Temel fatura ve ticari fatura senaryoları belirli sektörler için çok faydalı uygulamalar. Sistem tarafından direkt olarak onaylanan temel fatura hizmet sektörü için avantajlı iken alıcıdan onay veya red cevabı beklenen ticari fatura adından da anlaşılacağı üzere ticaret yapanlar için iyi bir tercih.

Temel fatura nedir?

Temel fatura alıcıya direkt olarak ulaşması amaçlanan fatura senaryosudur. Bu senaryoda alıcı, faturada teknik bir problem olmadığı sürece itiraz hakkında sahip değildir. Gönderilen temel fatura otomatik olarak onaylanır.

Sistem tarafından otomatik onaylandığından temel fatura genellikle hizmet sektöründe kullanılır.

Temel fatura iptal edilebilir mi?

Temel faturanın amacı alıcıya direkt olarak ulaşması olduğundan bir hata olmadığı takdirde gönderen tarafın faturayı iptal hakkı yoktur. Faturada teknik bir sorun olduğu takdirde alıcı buna itiraz edebilir, iptal ve iade etme hakkı vardır.

Peki, temel fatura nasıl iptal edilir? Temel faturanın GİB e-fatura iptal portalı üzerinden iptali mümkündür. Fatura kesen taraf portal üzerinden fatura numarası ve fatura tutarı gibi gerekli bilgileri doldurarak ve imzalayarak iptal talebini alıcı tarafa iletmesi gerekir. Alıcı bu iptal talebini onaylamazsa e-fatura sistemde geçerli bir fatura olarak kalmaya devam eder.

Temel fatura reddedilebilir mi?

Temel fatura gönderildiği anda sistemde kendiliğinden onaylanan bir fatura senaryosu olduğundan alıcının temel faturayı reddetme hakkı yoktur. Ancak ve ancak, alıcı faturada bir yanlışlık fark ederse faturaya itiraz etme hakkı vardır.

Ticari e-fatura nedir?

Ticari fatura orta ve büyük ölçekli işletmelerin ticaret hayatında temel faturaya oranla daha fazla kullanılır. Gönderildikten sonra alıcının 8 gün içerisinde faturaya bir cevap vermesi gerekir.

8 günlük süre içerisinde alıcı faturayı kabul veya reddetme hakkına sahiptir. Süre dolduğunda sistem faturayı otomatik olarak onaylanmış sayar. Temel fatura ticari fatura ayrımı bu 8 günlük süre ve temel faturayı sistemin otomatik olarak onaylaması üzerinden yapılabilir.

Kabul edilen faturayı reddedebilmek için alıcının KEP sistemi üzerinden göndericiyi yazılı bir şekilde bilgilendirmesi gerekir. Bu prosedür sağlanarak fatura iptal işlemi gerçekleştirilebilir.

Temel e-fatura ile ticari e-faturanın farkları nelerdir?

Gelin, temel fatura ve ticari fatura farkını bir tablo üzerinden inceleyelim.

Temel fatura Ticari fatura
Alıcı onayı beklenmez, sistem tarafından otomatik onaylanır. Fatura gönderildikten sonra alıcıya onay veya ret seçeneği sunulur.
Bir hata veya ret durumunda faturanın iptali veya iadesi gerçekleştirilir. Alıcı faturayı reddettiğinde göndericiye bunu belirten bir uyarı gönderilir.
Harici yollarla ret işlemi yapılır. Sistem üzerinden ret işlemi yapılır.

Temel fatura ile ticari fatura arasındaki farklar dolayısıyla alıcınız ile göndereceğiniz fatura üzerine anlaşmanız durumunda rahatlıkla temel fatura senaryosunu kullanabilirsiniz. Ticaret ile uğraşanlar için daha uygun olan ticari fatura ise bir anlaşmazlık halinde hukuki yollara başvurulduğunda kanıt niteliğinde bir belge olacağından daha mantıklı bir seçenektir.

Siz de e-dönüşüme katılın ve Bizmu rahatlığıyla tanışın!

Bizmu’yu 14 gün ücretsiz deneyebilir, e-fatura keserken tekbir panel üzerinden gelir gider dengenizi de kontrol altında tutabilirsiniz.

Top