Vergi kimlik numarası nedir, ne işe yarar?

on muhasebe 290693624

Vergi kimlik numarasının ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak ediyorsan bu yazıyı senin için hazırladık.

Vergi kimlik numarası nedir? 

Gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen işlemlerin kayıt altına alınması ve belirli bir düzenle bu işlerin sürüdürülmesi için şahıslara verilen numaraya vergi kimlik numarası denir. Vergi kimlik numarası ile ilgili düzenleme 3 Temmuz 1995’te getirildi. Bu tarihten itibaren kişilere vergi kimlik numarası verilmeye başlandı. 1995’te yürürlüğe giren bu kanun günümüzde de geçerlidir. 10 haneli bir numara olan vergi kimlik numarasını gerçek ve tüzel kişilerin edinmesi gereklidir. 

Vergi kimlik numarası nasıl alınır? 

VKN almak için birkaç belgeyi edinmen ve gerekli işlemleri takip etmen gerekir. Vergi numarası almak için öncelikle nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi olmalı. Tüzel kişiysen kimlik bilgilerini ilgili kurumlara vererek vergi numarası için başvuru yapabilirsin. Vergi numarası almak için herhangi bir vergi idaresine başvuruda bulunabilirsin. Yabancı uyruklu kişiler de vergi numarası alabilmekte. Ancak bu kimseler vergi numaraları için Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurmalıdır.

e-Devlet üzerinden VKN nasıl alınır?

Bunun dışında ikinci bir seçenek olarak evinden ya da ofisinden çıkmadan vergi kimlik numaranı alabilirsin. Günümüzde birçok işlemde olduğu gibi vergi kimlik numarası alma işleminde de e-devlet sisteminden faydalanabilirsin. e-Devlet hesabına giriş yaptıktan sonra karşına çıkan ekranda bulunan bilgi formuna ad, soyad, baba adı, doğum yeri ve doğum yılı bilgilerini doldurman gerekiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra açılan ekrandan vergi kimlik numarası alabilirsin.

Kimler vergi kimlik numarası almak zorundadır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi vergi kimlik numarası düzenlemesi 3 Temmuz 1995 tarihinden itibaren hayatımıza girmişti. Bu düzenlemeye göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan tüm gerçek kişi ve tüzel kişilerin bir vergi numarası olmak zorundadır.

Vergi numarası alması zorunlu gerçek ve tüzel kişiler kimlerdir?

  • Motorlu taşıt alım satımı yapan gerçek ve tüzel kişiler
  • Gayrimenkul alım satımı yapan gerçek ve tüzel kişiler
  • Lehine ipotek oluşturulan gerçek ve tüzel kişiler
  • Bina inşa edip tapuya tescil ettiren gerçek ve tüzel kişiler
  • Yeni kurulacak sermeye şirketlerinin hisse nispeti en yüksek beş ortağı, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürleri (Limited şirketlerde, şirket müdürleri)

Alışveriş yaparken istenen VKN ne işe yarar?

Yapılan bir alışverişin kayıtlara geçmesini sağlayan unsur, vergi kimlik numarasıdır. Anlaşılacağı gibi bu durum, her türlü gerçek ve tüzel kişiyi etkiler. Ayrıca kamu ve kuruluşlarından yapılan herhangi bir alışverişte de vergi kimlik numarası istenebilmekte. Bu nedenle vergi kimlik numarası muhakkak alınmalı ve kişinin kendisi tarafından bilinmelidir. Vergi kimlik numaralarının sayesinde yapılan alışverişler, kamu dairelerinin kayıtlarına rahatlıkla geçiriliyor. Kayıt işleminin doğru ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesiyle devlete ödenmesi gereken zorunlu vergiler de eksiksiz bir şekilde belirlenebilmekte. 


Gelir ve giderlerinizi kolayca takip edip enerjinizi işinizi büyütmeye ayırmak istiyorsanız Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

Top