Serbest Meslek Makbuzu (SMM) stopajsız olarak kesilir mi?

on muhasebe 158522279

Bu yazıda serbest meslek erbabının, kazançlarının vergilendirilebilmesi için kesmekle yükümlü olduğu serbest meslek makbuzu ile ilgili detayları anlattık. Serbest meslek makbuzunun içeriğine dair bilgilerle birlikte hangi durumda stopajsız olarak  kesilebileceğini de bu yazıdan öğrenebilirsin.

Serbest meslek nedir? Kimler serbest meslek erbabıdır?

Özel bilgi ve beceri gerektiren işleri yapan, işvereni olmadan sadece kendinden menkul ve sorumlu olarak çalışan, kısacası kendi nam ve hesabına iş yapan kişiler serbest meslek erbabı olarak kabul edilir. Resmi veya yarı resmi olamayan işler haricindeki tüm meslekler serbest meslek sayılır. Bu meslek türünde sermaye değil mesai ön plandadır. Serbest meslekler dahilinde kazanılan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Bir serbest meslek sahibi, mesleğini kendi namı yerine bir işletme bünyesinde yaparsa o işletmeden ücret almalıdır. Bu kazanç da belirli vergi türlerine tabi olur.

Serbest meslek makbuzu nedir?

Serbest meslek erbabı, meslek faaliyetleriyle alakalı tahsilatları için bir belge düzenlemek ve kesmek zorundadır. Bu belgenin adı serbest meslek makbuzudur. Serbest meslek makbuzu, bir ticari faaliyet sonunda ücretin tahsil edildiğinin kanıtıdır. Bu açıdan fatura ve fiş muadilidir. Değerli bir evrak olan serbest meslek makbuzu, iki nüsha olarak düzenlenir. Bu iki nüshadan asıl olan müşteriye verilirken, kopya suret işletmede kalır.

Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?

Vergiyi doğuran olay, yani hizmet teslimi veya sunumu, ardından da bunun tahsilatı gerçekleştiğinde serbest meslek makbuzunun da kesilmesi gerekir. Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi’nden serbest meslek mükellefiyeti açtırman gerekir. Sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırabilirsin. Hizmeti verdikten sonra ise serbest meslek makbuzunu doldurup müşterine verebilir ve karşılığında hizmet bedelini tahsil edebilirsin.

Serbest meslek makbuzu stopajsız olarak kesilebilir mi?

Serbest meslek makbuzu ile faturayı ayıran en ciddi fark, serbest meslek makbuzunun stopajının olmasıdır. Serbest meslek makbuzu için uygulanan stopaj oranı yüzde 20’dir. Serbest meslek makbuzunda stopaj ile birlikte KDV de bulunur. Brüt tutar üzerinden stopaj yüzde 20, KDV ise yüzde 18’dir. Stopaj muhtasar beyannameyle birlikte serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından serbest meslek erbabı adına ödenir. KDV’yi ise serbest meslek makbuzunu kesen  taraf öder. Peki stopajsız serbest meslek makbuzu nasıl kesilir? Eğer müşterin gelir vergisi mükellefi değilse sen de stopajsız serbest meslek makbuzu kesebilirsin. Vergi mükellefi olmayan bir şahsa yalnızca KDV’li olarak serbest meslek faturası kesebilirsin.
Gelir ve giderlerinizi kolayca takip edip enerjinizi işinizi büyütmeye ayırmak istiyorsanız Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top