e-Arşiv görüntüleme işlemi nasıl yapılır?

on muhasebe 1233000523

e-Arşiv görüntüleme işlemi için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bu yazıda anlattık.

e-Arşiv fatura nedir, neden ve kime düzenlenir?

  • e-Arşiv, e-fatura uygulamasını kullanmayan bireysel kullanıcı ve tüketiciler için düzenlenir. e-Fatura gibi elektronik ortamda düzenlenip paylaşılır ve saklanır.
  • Gerekirse dijital olarak ibraz edilen e-arşiv, tıpkı e-fatura gibi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiş format ve standarda göre hazırlanır.
  • İçeriğinde ise Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) belirlediği bilgiler yer alır.
  • Bireysel tüketicilere satış yapan şirketler hazırladıkları e-arşiv faturayı müşterilerine e-posta ile gönderir.
  • e-Arşiv faturanın ikinci sayfası elektronik ortamda otomatik olarak saklanır.

Kimler e-arşiv uygulamasını tercihen kullanabilir, kimler kullanmak zorundadır?

  1. 2022 yılı toplam brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  2. 2023 yılı başından itibaren yeni mükellefiyet tesis eden mükellefler, tesis tarihinden itibaren e-arşiv fatura düzenlemek zorundadır,
  3. Kendi isteği ile e-arşiv fatura düzenlemeyi seçen mükellefler, e-arşiv fatura düzenlemeye başladıkları tarihten itibaren zorunludur,
  4. Vergi mükelleflerinin, fatura yerine geçen belgelerde veya vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere kağıt fatura düzenleyen mükellefler için satış tutarı 5.000 TL’yi geçtiğinde e-arşiv fatura düzenlemesi zorunludur.

Bununla birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bazı sektörler ve iş kolları için de e-arşiv fatura düzenlemesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu sektörler ve iş kolları, her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerde belirtilmektedir.

e-Fatura mükellefine e-arşiv faturası kesilir mi?

e-Arşiv görüntüleme hizmeti

Eğer e-arşiv fatura uygulaması kullanmaya başlamak ve bununla birlikte e-arşiv fatura görüntüleme servisini almak istiyorsanız bu hizmeti veren firmalardan size uygun olanını seçip kendilerinden destek alabilirsin.

Tüm yasal ve ticari evrakınızı dijital ortamda güvenli şekilde uzun yıllar saklamanızı sağlayan e-arşiv hesabınızı hiçbir donanım ya da yazılım bedeli ödemeden Bizmu ile kolayca etkinleştirebilirsin. Yapman gereken ilk şey bir mali mühür edinmek, ardından da https://bizmu.com/‘ye girerek hemen kaydını oluşturmak.

Mali mühür nedir, nasıl alınır?

 


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.


İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top