e-Defter başvurusunda bulundunuz ve başvurunuzun durumunu sorgulamak istiyorsunuz. Peki bunun için ne yapmalısınız?
e-Deftere geçmek için hangi şartlar sağlanmalıdır?
“1 sıra numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği”ne göre yevmiye defteri ile büyük defterinizi (defter-i kebir) e-defter olarak oluşturup kaydetmek, saklamak ve ibraz etmek için aşağıdaki şartları yerine getirmelisiniz:
- Gerçek kişiyseniz “Elektronik İmza Kanunu” hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifika ya da “397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” çerçevesinde mali mühür temin etmelisiniz.
- Tüzel kişiyseniz “397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” çerçevesinde mali mühür temin etmelisiniz.
- Elektronik defter tutma, kaydetme, onaylama, saklama ve ibraz etme işlemleri için kullanacağınız yazılımın uyumluluk onayı almış olması şarttır.
Nasıl e-defter başvurusu yapabilirsiniz?
Bizmu ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği standartlarda hazırlanan yevmiye defteri ve büyük defteri (defter-i kebir) elektronik ortamdan GİB’e gönderebilir, dosyalar halinde hukuken belirlenmiş süre içinde Mikro Yazılım güvencesiyle saklayabilirsiniz. Eğer tüzel kişiyseniz mali mühür; gerçek kişiyseniz elektronik imza kullanarak ilgili GİB e-Defter Aşağıdaki sayfadan başvuruda bulunabilirsiniz:
https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/
e-Defter başvurunuzu nasıl sorgulayabilirsiniz?
e-Defter başvurunuzu GİB’in ilgili sorgulama sayfasından yapabilirsiniz:
http://www.edefter.gov.tr/edefterbasvurusorgulama.html
e-Defter başvurunuzu sorgularken nelere dikkat etmelisiniz?
- Soy adı bölümüne elektronik başvuru formunda irtibat kurulacak kişiye ait bilgiler bölümünde bulunan soy adının aynısını girmelisiniz.
- e-Posta adresi bölümüne elektronik başvuru formunda irtibat kurulacak kişiye ait bilgilerbölümünde bulunan e-posta adresinin aynısını girmelisiniz.
- GİB’in sistemi sadece başarılı başvuruların bilgilerini gösterir. Eğer başvurunuzu yaptığınız halde sistemden “Başarılı başvuru bulunamadı” uyarısını alırsanız başvuru ekranına dönerek yeniden başvuru yapmanız gerekir.
- İlk sorgulamanızı takiben yeni bir sorgu yapmak isterseniz ‘Temizle’ butonu ile önceki sorgunuzda kullandığınız bilgileri silebilirsiniz.
e-Defter verme / berat yükleme süreleri
Mali mühür nedir, nasıl alınır?
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.