Koronavirüs’ün (Covid-19) bir anda patlak vermesi çoğumuzu evden çalıştığımız bir düzene geçirdi. Eğer sen de uzaktan çalışmaya yeni başladıysan ev-ofis dengesini nasıl kurabileceğin ve nasıl üretken kalabileceğin konusunda sana bazı önerilerimiz olabilir.
Evden çalışma konusunda yeni misin? Sebebi ister Koronavirüs ister yakın zamanda uzaktan çalışabileceğin bir iş edinmiş olman olsun bazı alışkanlık ve rutinlerini değiştirerek sen de evden istediğin verimi alarak çalışabilirsin. Yaşam tarzın ve yaptığın işin gerekleri herkesinkinden farklı da olsa uzaktan çalışanların temel sorunları çoğunlukla aynı.
İşte birçok uzaktan çalışanın deneyimleri ve öğrendiklerinden derlediğimiz 10 hayat kolaylaştırıcı öneri:
1. Düzenli çalışma saatleri belirle.
Bir program belirleyip ona sadık kal. Ne zaman çalışacağını bilirsen iş ve yaşam dengeni daha kolay kurur ve korursun. Ayrıca bir gün çok çalışman gerektiğinde ertesi güne biraz daha geç başla. Zamanını verimli kullanmanı sağlayacak uygulamalar kullan. Şirketin eğer işe başlama, işi bırakma ve mola süreleriyle ilgili bir düzen geliştirmediyse iş arkadaşlarını ve yöneticilerini bunu yapmak konusunda teşvik et. Son olarak yine bir düzen belirleyerek sık sık mola ver. Bu konuda kendine karşı cömert ol.
2. Sabah rutini oluştur.
Uyandırma işini yalnızca alarmına yükleme. Belki bir fincan kahve belki biraz spor belki de tamamen sana özel başka bir aktivite ile bir sabah rutini oluştur. Böylece güne daha kuvvetli bir güne başlangıç yapabilirsin. Ayrıca iş moduna moda girmek için pijamalarını çıkarıp günlük bir şeyler giymeni de öneririz.
3. Birlikte yaşadığın insanlarla kuralların olsun.
Evini paylaştığın insanlar senin iş koşulların ve rutininden haberdar olsun. Böylece hem sizinle ne zaman iletişime geçebileceklerini bilirler hem de ev işleri için birlikte daha etkili bir iş bölümü yapabilirsiniz.
4. Hareket et.
İzin verilen alanlarda olmak, sosyal mesafeyi korumak ve gerekli tüm güvenlik önlemlerini almak kaydıyla dışarıya çık. Kimi zaman yalnızca kapının önü, balkonun ya da pencere bile olsa hava almaya, güneşten faydalanmaya ve vücudunu hareket ettirmeye çalış.
5. Destek iste.
Şirketin evden çalışma düzenini destekliyorsa bir şeye ihtiyacın olunca ya da aklına bir soru takıldığında yöneticilerinle iletişime geçip onlardan yardım iste. Eğer mümkünse ofisten kendine ait ekipmanı ya da ihtiyacın olan cihazları da talep edebilirsin. Haftalarca belki aylarca evden çalışman gerekebilir ve bu süreçte rahat olman hem senin hem de şirketinin işine gelir.
6. VPN kullan.
Hem kişisel hem de kurumsal bilgi ve belgelerinin güvenliği için VPN kullan. Başkalarının erişimine açık ya da kolay saldırılabilecek ortak bir ağa bağlanmak yerine VPN kullanmak her zaman daha güvenlidir.
Uzaktan çalışırken belgelerinizin güvenliğini nasıl sağlarsınız?
7. Sosyalleş.
İçinde bulunduğumuz izole süreçte yalnızlık çekebiliyor, bazen hayattan kopuk hissedebiliyoruz. Bu süreçte mesajlaşma ve görüntülü görüşme uygulamaları sayesinde sevdiğin dostlarınla ve iş arkadaşlarınla daha çok sohbet edebilir, umutlarını daha çok besleyebilirsin.
Çalışma arkadaşlarınızla nasıl gün boyu iletişimde kalabilirsiniz?
8. Online toplantılara katıl.
Şirketinin düzenlediği video konferanslar ve görüntülü görüşmelere katılmak kendini işlere daha çok dahil hissetmeni sağlayabilir. Eğer şirketin online eğitimler düzenlerse kendini geliştirmek adına onları da kaçırmamamanı öneririz.
9. İyi beslen.
Evde olmanın avantajlarından faydalan ve mutfakta geçirdiğin süreyi artır. Kendin için sağlıklı malzemelerle sağlıklı yemekler pişirmek hem moralini yükseltir hem de böylesi bir dönemde sağlığını daha iyi korumana yardım eder.
10. Kendine yumuşak ol.
Bu yazı evden çalışırken daha disiplinli olmak hakkında olsa da arada sırada kaçamak yapmak en doğal hakkın. Her an bir şey üretmek, sürekli verimli olmak zorunda değilsin. İçinde bulunduğun olağanüstü koşulları kendine daha çok hatırlat, vücudunu ve zihnini gevşetecek şeylere her zamankinden daha çok vakit ayır.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.