Gider pusulasında stopaj oranı nedir?

on muhasebe 290693624

Gider pusulası nedir? Gider pusulasında vergi nasıl hesaplanır? Gider pusulasının stopaj oranı nedir? Gider pusulası ile ilgili sorularının cevabı bu yazıda.

Gider pusulası nedir?

Gider pusulası, vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan mal ve hizmetlerin karşılığında veya bu kişilere satılan malların iadesi için düzenlenen, fatura yerine geçen belgedir. Bu kişiler vergi mükellefi olmadığı için fiş, fatura ve makbuz kesemediklerinden ve bu vergi mükellefi olmayan kişiler ile yapılan ticaretin, vergi mükellefi diğer taraf adına kayıta alınması gerekliliğinden böyle bir gider pusulası düzenleme ihtiyacı doğar.

Gider pusulasında vergi hesabı nasıl olur?

Gider pusulasında vergi hesabı, işi gerçekleştiren kişi ve anlaşmanın içeriğine göre net veya brüt olarak yapılabilir. 

  • Net tutar hesabı: İşi yapan kişiyle 1000 TL’lik net tutar üzerinden anlaştıysak, vergi oranını da yüzde 20 olarak düşünürsek hesap şöyle olmalı: 

1.000 / (%100 – %20) = 1.000 / 0,8 = 1.250 TL

  • Brüt tutar hesabı: İşi yapan kişiyle 1000 TL’lik brüt tutar üzerinden anlaştıysak, vergi oranını da yüzde 20 olarak kabul edersek toplam tutarın hesabı şöyle olmalı:

1000 x (%100 – %20) = 1.000 x 0,8 = 800 TL

Gider pusulasında stopaj oranı nedir?

Gider pusulasındaki stopaj kesintisi, farklı ürün gruplarına göre farklı oranlarda uygulanır. Bu oranları şöyle gruplandırabiliriz:

  • Dokuma ürünleri, kilim, havlu, çorap, çarşaf, dantel, örgü, her türlü nakış işleri, her türlü turistik eşya, süpürge, sepet, hasır, yapma çiçek, fırça, paspas ve benzeri mal bedelleri ve bu malların üretiminde ödenen hizmet bedelleri: %2
  • Hurda mal alımları: %2
  • Diğer mal alımları: %5
  • Diğer hizmet alımları (Üstteki alt bentler hariç, mal ve hizmet bedelleri bedelinin ayrılamaması durumu da bu kapsam dahilindedir): %10
  • Mal ya da hizmet alınan kişi vergi mükellefi olmayıp esnaf muafiyetinden de yararlanmıyorsa ve tüzel ya da gerçek kişilerin mallarını bu kişiler adına kapı kapı dolaşarak tüketiciye satıyorsa bu kişiye yapılan komisyon ve prim gibi ödemeler: %20

Gelir ve giderlerinizi kolayca takip edip enerjinizi işinizi büyütmeye ayırmak istiyorsanız Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

Top