Sosyal medyadan yapılan satışlar için vergi uygulamaları

on muhasebe 372904642

Bugün internetten yapılan satışlar en az fiziksel satışlar kadar tercih edilir durumda. Bir satıcı olarak seni de fiilen bir iş yerinden faaliyette bulunma külfetinden kurtarıyor, iş yeri kirası ve birçok başka sabit gideri ortadan kaldırıyor. Peki işin kanuni boyutu nedir? Yaptığın satışların vergisini nasıl ödeyeceksin? Hepsini bu yazıda anlattık!

Türkiye’de internetten satış

Bugün e-ticaret başlı başına bir sektör haline gelerek gerek dünya gerekse Türkiye’deki tüm işletmeleri, hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar ticari faaliyetlerini sanal ortama da taşımaya zorluyor. Peki internetten satışın yasal yükümlülüklerinden biri olan vergisi var mı? Bu vergi hangi durumlarda nasıl hesaplanır?

İnternetten ve sosyal medyadan satışın vergisi var mı?

İnternetten yaptığınız satışın ticari faaliyet olup olmadığını sürekliliğiniz belirler. Vergi ödeme zorunluluğu da bahsettiğimiz süreklilik sonucunda doğar. Eğer ilgili ürünü sürekli olarak satıyor ve sürekli para kazanıyorsanız ticaret yapıyorsunuz demektir. Bu durumda vergi de ödemeniz gerekir. Örnek vermek gerekirse kullanmadığınız için elden çıkarmak istediğiniz bir ürünü sattığınızda bu bir kerelik bir satıştır; vergi ödemenizi gerektirmez. İkinci el eşyaların yer aldığı uygulama ve web sitelerinde yapılan satışlar da sürekli olmadıkları sürece buna örnektir. Ancak belli bir ürünü düzenli olarak satıp kazanç elde ediyorsanız vergi ödemeniz gerekecektir.

Sosyal medyadan yapılan satış sonucunda elde edilen kazancın tespiti

Bir satıştan vergi alınıp alınmayacağını anlamak için önce ilgili yasadaki tanımı öğrenmelisin. Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki tanımlamalara göre yaptığın ticari işlemlerin sonucunda elde ettiğin kazançlar ticari kazançlardır. Bu kazancı ise Vergi Usulü Kanunu hükümlerince ve yasa kapsamında yazılı olarak belirtilmiş veya basit usul olarak ifade edilmiş yöntemle tespit edebilirsin.

İnternetten yaptığın satışların vergisini ödemek için nereye başvurmalısın?

Eğer internetten satış yapıyorsan sattığın her ürün için fatura kesmelisin. Satış yapmaya başlamadan önce ise vergi mükellefi olmalısın. Vergi levhanın olması, profilinde yasal bir iş yeri olduğunu ve faturalı ürün sattığını belirtebilmen, bu sayede müşterilerine güven vermen açısından da önemli. Satışa başlamadan önce iş yerini neresi olursa olsun bulunduğun bölgedeki vergi dairesine bildirmelisin. Bildirdiğin adrese gelen vergi dairesi memuru onay verdikten sonra vergi mükellefi olacaksın. Yerin ister bir ofis ister kendi evin olsun vergi ödemeye başladığın için internetten rahatlıkla satış yapabilirsin. Bir vergi mükellefi olarak satış yapmak için en azından bir şahıs şirketinin olması gerekiyor.

Hangi şirket türü bana daha uygun?

İnternet satışlarım için vergi vermezsen ne olur?

Eğer vergi mükellefi olmadan satış yaparsan tüketiciler seni vergi dairesine şikayet edebilir. Vergi dairesi şikayeti dikkate alıp bir şirket evrakın yoksa gönderim şirketlerin gönderdiğin tüm ürünler üzerinden ceza alabilirsin. Üstelik vergi kaçırma suçundan hakkında işlem de yapılabilir.

İnternet ve sosyal medya satışlarının yasal olması için başka nelere dikkat etmelisin?

İster Instagram’dan ister bir pazaryeri platformundan satış yapıyor ol, satışlarını gerçekleştirirken aşağıdaki konulara muhakkak dikkat etmelisin:

  • Ön bilgilendirme formu hazırlamalısın: Tüketiciye ürün, kargo, iade vb. konularda bilgilendirme yapmak için bir sözleşme hazırlamalısın.
  • Mesafeli satış sözleşmesi paylaşmalısın: Satıcı veya sağlayıcı ile tüketici eş zamanlı olarak aynı fiziksel ortamı paylaşmıyorsa mal ya da hizmetler uzaktan pazarlanıyor demektir. Bu durumda taraflar arasında uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle bir sözleşme yapılır. İşte bu sözleşme mesafeli satış sözleşmesidir ve hukuken de geçerlidir. Düzenlendiğinde hem sana hem de tüketiciye güvence verir.
  • Tüketiciyi bilgilendirmelisin: Tüketiciye, satış sürecinin başından sonuna dek şeffaf şekilde onu ilgilendiren tüm konularda güncel bilgi sunmalısın.
  • İade sürecini netleştirmelisin: Her tüketicinin aldığı ürünü iade etmeye hakkı vardır. İade talebinde bulunan bir tüketiciye bu talepten itibaren 14 gün içinde ödediği ücreti geri vermelisin. Eğer tüketici iade hakkını kullanamazsa ve aldığı ürünün fiyatı 3 bin TL’nin altındaysa Tüketici Hakem Heyeti’ne, üzerindeyse Tüketici Mahkemesi’ne gidebilir.

Sosyal medyadan yapılan satışlarda esnaf muaflığı nedir, hangi ürünlerde geçerlidir?

5 Mart 2019’da 7162 sayılı kanun ile yürürlüğe giren tebliğe göre internetten yapılan satışların bir kısmı esnaf muaflığına alındı. Fakat her ürün ve faaliyet bu kapsamda değil. Esnaf muaflığı kapsamındaki faaliyetleri ve kapsamla ilgili şartları tebliğde belirtildiği haliyle aşağıda paylaşıyoruz:

  • “Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar
  • Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

Tüm bu işlemleri ön muhasebe programları ile kolayca yapabilirsin.

İnternetten alınan reklam hizmetlerinin vergi kesintisi nasıl uygulanacak?


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top