Tümü dünya ile aynı anda deneyimlediğimiz Koronavirüs krizinin ardından işletmeler kademeli olarak tekrar faaliyete geçmeye başlıyor. Peki bu dönemde teknoloji şirketlerinin ofise dönüşündeki zorluklar neler?
Karantinadan sonra: Bıraktığın ofis ile bulacağın ofisin farkları
Koronavirüs sonrası iş yerleri nasıl değişecek? Covid-19 sonrası öngörüler
İş yaşamında ezberlerin bozulduğu bir dönemden geçiyoruz. Karantina sonrasına sağlıklı bir adaptasyon için planlama yapan şirketlerin arasında elbette teknoloji firmaları da var. Bazıları evden çalışma düzenini sürdürmeyi tercih ederken bazılarının da çeşitli sebeplerden verimi koruyarak ofise geri dönmesi gerekiyor.
Online dünyadaki alışkanlıklarımızın her zamankinden hızlı biçimde değiştiği bir dönemdeyiz. Çünkü evde kaldığımız süre boyunca, hem bilgi hem de hizmet almak için teknolojiye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduk. Bu dönüşüm, teknoloji şirketlerinin daha çok güçlenmesini sağladı. Yine de elbette onların da yeni normale adapte olurken karşılaşacakları sorunlar olacak.
Covid-19’un kriz yönetimi hakkında öğrettikleri
Peki bu sorunlar neler? Problemli evreleri nasıl yönetmek gerek?
Kimlerin dönüşü öncelikli olmalı?
Teknoloji şirketlerinin karantina sonrası ofise dönüşte karar vermesi gereken ilk şey, hangi çalışanların işlerini evden yürütürken daha çok zorlandığını belirlemek olacak. Bu veri sayesinde çalışanlarını gruplandırarak kademeli olarak işe geri çağırmaları mümkün olabilir. Bir portföy planlaması ile teknoloji şirketleri, birkaç farklı çalışma düzeninin bir arada olduğu esnek modellere geçiş yapıp hem fonksiyonel hem de bütçesel faydalar sağlayabilir.
İlham verici uzaktan çalışma modelleri
Zorunlu sağlık taramaları
Teknoloji şirketleri de hemen her şirketin yaptığı gibi online anketler aracılığıyla çalışanların karantinadayken sağlıklarının nasıl olduğunu, varsa geçirdikleri hastalıkları ve gördükleri tedaviyi vb. öğrenebilir. Bununla birlikte her gün ateş ölçümü yapmak, kişisel hijyeni korumaya yardımcı gereçleri sağlamak da teknoloji şirketlerinin alması gereken önlemlerden.
Koronavirüs sonrası ofiste kullanılacak kişisel koruyucu gereçler nasıl olmalı?
Çalışma alanları nasıl olacak?
Teknoloji şirketlerinin çalışma alanları konusunda ihtiyaçlarına göre bir planlama yapması gerekiyor. Covid-19 öncesinde akla gelmeyen ihtiyaçlar bugünün en önemli gündemi olabilir. Bunlar da ancak doğru iletişim, sağlam teknolojik altyapı ve ihtiyaç planlamasıyla hayata geçebilir. Bu dönemde teknolojik altyapısı sağlam, giriş çıkışı güvenliğine sahip, açık hava alanları yeterli, havalandırması ve sterilizasyonu sağlıklı olan çalışma alanları öne çıkacaktır. Bu alanlara sahip olmayan teknoloji şirketleri, bina sahipliği yapısından çıkıp yerleşik ofislerini bırakarak, daha esnek, alanını bir servis gibi sunan, çalışanlarına paylaşım ekonomisinin de getirdiği avantajlar ile kolaylık sağlayan ve değer katan hazır ofislere geçiş yapabilir.
Covid-19 sonrası ofiste ortak alanların kullanımı için öneriler
Vardiya gerekli mi?
Herkesi aynı anda aynı alana sokmamak için teknoloji şirketleri vardiyalı bir çalışma düzeni planlayabilir. Bunun için sahip oldukları teknolojinin de nimetlerinden faydalanarak çalışanlara ofise ne zaman geleceklerini bildiren, ofise giriş çıkışlarını kontrol eden ve doğru olmayan gün saatlerde ofise girmelerini engelleyen otomasyonlu bir uygulama da geliştirebilirler.
Sosyal mesafe uyarıları
Asansörlerin içine, dışına, tüm katlara, zeminlere ve ortak alanlara sosyal mesafeyi hatırlatan işaretler yerleştirmek artık herkes için geçerli, uyulması gereken bir kural. Teknoloji şirketleri bunu bir adım ileri taşıyarak ortak alanlarda aynı anda kaç kişinin bulunabileceğini belirleyen, otomatların, açık mutfak ve büfelerin kullanımını sınırlayan, çalışma alanlarının birbirinden uzaklığını ve nasıl kullanılacağını düzenleyen, müşteri ve misafirlerin ziyaretlerine limit koyan kurallar da koyabilir.
Covid-19 sonrası ofiste alınması gereken önlemler
İyi çalışmalar!
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.