e-Defter başvurunuzun durumunu nasıl sorgulayabilirsiniz?

on muhasebe 372904642

e-Defter başvurusunda bulundunuz ve başvurunuzun durumunu sorgulamak istiyorsunuz. Peki bunun için ne yapmalısınız?

e-Deftere geçmek için hangi şartlar sağlanmalıdır?

“1 sıra numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği”ne göre yevmiye defteri ile büyük defterinizi (defter-i kebir) e-defter olarak oluşturup kaydetmek, saklamak ve ibraz etmek için aşağıdaki şartları yerine getirmelisiniz:

  • Gerçek kişiyseniz “Elektronik İmza Kanunu” hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifika ya da “397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” çerçevesinde mali mühür temin etmelisiniz.
  • Tüzel kişiyseniz “397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” çerçevesinde mali mühür temin etmelisiniz.
  • Elektronik defter tutma, kaydetme, onaylama, saklama ve ibraz etme işlemleri için kullanacağınız yazılımın uyumluluk onayı almış olması şarttır.

Nasıl e-defter başvurusu yapabilirsiniz?

Bizmu ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği standartlarda hazırlanan yevmiye defteri ve büyük defteri (defter-i kebir) elektronik ortamdan GİB’e gönderebilir, dosyalar halinde hukuken belirlenmiş süre içinde Mikro Yazılım güvencesiyle saklayabilirsiniz. Eğer tüzel kişiyseniz mali mühür; gerçek kişiyseniz elektronik imza kullanarak ilgili GİB e-Defter Aşağıdaki sayfadan başvuruda bulunabilirsiniz:

https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/

e-Defter başvurunuzu nasıl sorgulayabilirsiniz?

e-Defter başvurunuzu GİB’in ilgili sorgulama sayfasından yapabilirsiniz:

http://www.edefter.gov.tr/edefterbasvurusorgulama.html

e-Defter başvurunuzu sorgularken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Soy adı bölümüne elektronik başvuru formunda irtibat kurulacak kişiye ait bilgiler bölümünde bulunan soy adının aynısını girmelisiniz.
  • e-Posta adresi bölümüne elektronik başvuru formunda irtibat kurulacak kişiye ait bilgilerbölümünde bulunan e-posta adresinin aynısını girmelisiniz.
  • GİB’in sistemi sadece başarılı başvuruların bilgilerini gösterir. Eğer başvurunuzu yaptığınız halde sistemden “Başarılı başvuru bulunamadı” uyarısını alırsanız başvuru ekranına dönerek yeniden başvuru yapmanız gerekir.
  • İlk sorgulamanızı takiben yeni bir sorgu yapmak isterseniz ‘Temizle’ butonu ile önceki sorgunuzda kullandığınız bilgileri silebilirsiniz.

e-Defter verme / berat yükleme süreleri

Mali mühür nedir, nasıl alınır?


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.


İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top