e-Ticaret şirketi kurmak için gereken adımlar

on muhasebe 605124179

Günümüzün iletişim ve teknoloji fırsatları sayesinde en çok rağbet gören iş modellerinden biri haline gelen e-ticaret, aslında hepimizin düşündüğü gibi bir online mağaza kurup internetten satış yapmaktan ibaret değil. e-Ticaret sonu yokmuşçasına büyüyen ve gelişen bir sektör. Bu nedenle e-ticaret şirketi kurmak, her geçen gün büyüyen ve gelişen bir sektöre dahil olmak demek. Bu sektöre girip başarılı olmak istiyorsan bu yazıyı senin için hazırladık.

e-Ticarete başlamak farklı kriterler ve prosedürlerden dolayı zahmetli gibi görünse de günümüz teknolojileri sayesinde gerekli işlemleri kolaylıkla tamamlayabilirsin. Siteni oluşturmaya geniş çaplı bir ön hazırlıkla başlamalı, ardından bazı gerekli yasal prosedürleri tamamlamalısın. Bu yazıyla birlikte e-ticaret şirketi kurmak için tüm adımları öğrenebilir, süreç içerisinde karşılaşacağın detaylar hakkında bilgi edinebilirsin. Öncelikle e-ticaretin tam olarak ne olduğundan başlayalım.

e-Ticaret nedir?

e-Ticaret, birçoğumuzun hayatında son birkaç yıldır olsa da 1990’lı yılların ortasından beri internet üzerinden, web siteleri aracılığıyla ve çeşitli ödeme yöntemleriyle ürün ya da hizmet satmayı sağlayan bir ticaret modelidir. e-Ticaret esasında internetten satış yapmayı ve bu ticarete bağlı parasal eylemleri ifade eder. 

e-Ticaret sayesinde, insanlık tarihi boyunca daima fiziki ortamda gerçekleşen geleneksel alışveriş süreci yıkılmış, dijital ortamda yani internet üzerinden tamamen farklı bir alışveriş modeli ortaya çıktı. Böylece tüketiciler, satıcılar veya üreticiler, herhangi bir yerel konuma bağlı kalmaksızın Türkiye’nin ya da dünyanın herhangi bir yerinde ürün ve hizmet alışverişi yapabilme fırsatı buldu.

e-Ticaretin sunduğu fırsatlar nelerdir?

e-Ticaret, tüm dünyada kısa sürede hızla büyüyerek devlet ekonomilerini etkileyen, diğer sektörlerin akıbetini belirleyen önemli bir alan hâline geldi. e-Ticaretin bu denli büyümesi, bu modelin ne kadar avantajlı bir alışveriş yöntemi olduğunun da göstergesi. Son yıllarda tüketiciler açısından oldukça benimsenmiş durumda olan e-ticaret, geleneksel ticarete göre neredeyse her konuda daha verimli bir alışveriş süreci snunuyor.

e-Ticaretin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Geleneksel ticarete göre işi başlatma ve satış yapma süreçlerini daha hızlı ve çok daha kolay tamamlayarak para kazanmaya hemen başlayabilirsin.
  • 7/24 satış yapma imkânı elde edersin. Yani açılış ya da kapanış saatleri olmayan bir dükkana sahip olursun.
  • Geleneksel ticarete kıyasla çok daha düşük bir sermaye bu işe başlaman için yeterlidir.
  • Sabit bir bir konuma bağlı kalmaksızın istediğin her yere her zaman satış yapabilirsin.
  • Günümüz dünyasında internet kullanımı oldukça yaygınlaştığı için bu geniş kitleye ürünlerini pazarlayabilirsin.
  • Herhangi bir ürün sınırlandırılmasına maruz kalmazsın.
  • Doğru dijital pazarlama çalışmaları yaparak e-ticaret siteni geniş kitlelere duyurabilir ve ürünlerini milyonlarca kişiye ulaştırabilirsin.
  • Sitende kullanacağın sistemlerle siteni ziyaret eden veya ürünlerinden satın alan  kişilere ilerleyen zamanlarda tekrar ulaşarak o kişilerin sitene tekrar göz atmasını sağlayabilirsin.
  • Birçok kişinin tercihi olan online ödeme sistemlerini sitene entegre ederek tüketicilerin alışveriş yapmaya can attığı mağazalardan biri olabilirsin.

Adım adım e-ticaret şirketi kurma rehberi

e-Ticaret uzun bir serüven. Birçok detayı düşünmen, adım adım ilerlemen gerekiyor. e-Ticaret şirketi kurmak için bu adımların neler olduğuna birlikte bakalım.

1. e-Ticaret yapacağın sektörü belirle

Geleneksel ticaret yaptıysan ve uğraştığın mevcut bir işletmen varsa bu işletmenin bulunduğu sektörde yeterince tecrübe kazanmışsın demektir. Bu durumda internetten satışa başlaman da büyük bir avantaj sağlayacaktır. Tecrüben olan sektörde e-ticarete girip işini büyüttükten sonra başka sektörlerden ürün ve hizmetleri satışa sunman kaçınılmaz bir gelişme olacaktır.

Daha önce tecrübenin olmadığı bir alanda yeni bir girişim yaratmak istiyorsan hâlihazırda yoğun bir şekilde hizmet verilen bir alanda büyümen zor olabilir. Ancak biraz efor ve eğitimle istediğin başarıyı elde edebilirsin. Yeni bir girişim başlatacaklara yapabileceğimiz önemli bir öneri de hizmet açığı bulunan bir alanı seçmek olabilir. Bununla birlikte hedeflerini büyütmeye ilgi alanın olan bir sektörden başlaman da sana birçok avantaj sağlar.

2. Satacağın ürünleri önceden sapta

e-Ticaret yaparken tercih ettiğin sektörün tamamına hitap edebilir, aynı zamanda spesifik bir ürün grubuna da yönelebilirsin. Bu seçim tamamen senin tercihlerine ve imkanlarına bağlı. Dikkat etmen gereken nokta ise satış için sitende sergileyeceğin ürünleri titizlikle seçmek olmalı. Ürünleri titizlikle seçmen, güncel piyasaları ve trendleri takip edip doğru analizler yaparak mümkün olabilir. Ülkemizdeki e-ticaret kanallarında hangi ürünlerin daha çok satıldığını olarak takip etmek istiyorsan birkaç farklı siteden ülkemizin anlık ürün satış verilerini inceleyebilirsin.

3. Markanı yarat

Satacağın ürünlerin veya vereceğin hizmetin kalitesi ne kadar yüksek olursa olsun bir tüketicinin gözündeki konumun marka değerine göre belirlenir. Bunun için belirlediğin hedef kitlene hitap edebilecek dile ve kulağa hoş gelen, hatırda kalıcı bir marka ismi ve sektörün tarzına göre etkili bir renk ya da renk kombinasyonundan oluşan logo tasarlamalısın. Daha önce geleneksel ticarette kullandığın bir marka ismin varsa onu da kullanabilirsin. Bu sayede markanın devamlılığını korumuş olursun.

4. e-Ticaret sitenin altyapısını belirle

e-Ticaret siten, seçeceğin altyapı türüne göre farklılık gösterebilir. Altyapı kurmak oldukça zamanını alabilir, bu yüzden bu süreci yukarıda belirttiğimiz adımları tamamlarken başlatmalısın. e-Ticaret siteni kendin ya da başka bir şirketten yardım alarak sıfırdan kurabilir ya da hazır e-ticaret sitesi sağlayıcılarını kullanabilirsin. Kendin bir site kurmak istersen özel bir yazılım geliştirmek zorunda kalabilirsin.

Bu nedenle bu yolu seçersen kodlama süreçlerine hakim olman veya yazılımcılardan destek alman gerekir. Bu yolun en handikaplı kısmı da sitene özel bir kodlama yapılacağı için maliyetlerin artması veya siteni kurulma süresinin uzamasıdır. Bütün bu süreçlere dahil olmak istemezsen ikinci bir seçenek olarak hazır paketler satın alabilir, siteni kısa bir süre içerisinde kurabilirsin.

5. Lojistik altyapını hazırla

Tüketicilerin internetten ürün ve hizmet almayı bu kadar büyük oranda tercih etmelerinin sebebi, hızdır. Bu nedenle internetten satış yapmanın püf noktası hızlı işlem yapmaktır. e-Ticarette hızın sağlanması da stokların güncel, kargonun her zaman hazır olmasıyla mümkün olur. Lojistik yönetim sürecinin kesintiye uğramaması için stoklar, depo ve kargo faktörlerinin tüm hazırlıkları tamamlanmalıdır.

Bunu da tedarikçileri ve dağıtımcıları doğru şekilde belirleyip bu kişi ve şirketlerle işinle ilgili gerekli anlaşmaları yaparak sağlayabilirsin. Çalışacağın kargo firmasıyla anlaşmanı yapmadan önce süreç ve işleyiş hakkında birkaç farklı şirketten bilgi ve teklif alman kararlarında sana yardımcı olabilir. Karar verip anlaşma yaptığında gönderim ücretlerindeki indirimlerden yararlanabilirsin.

6. Ödemeleri hangi yolla alacağını seç

Geleneksel ticaretle uğraştıysan yazar kasa ne demek bilirsin. e-Ticarette de yazar kasa gibi bir ödeme altyapısı hizmeti alman gerekir. Belirleyeceğin bir ödeme sağlayıcısıyla anlaşarak alacağın hizmet doğrultusunda sitenin ödeme altyapısını oluşturmalısın. Bu yöntemlerden biri de sanal POS’tur. Sitendeki ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmek için bankalar ile birer birer görüşüp anlaşmalar yapabilir ya da alternatif ödeme yöntemleri firmalarıyla anlaşarak birden fazla bankanın sanal POS sistemine kolay bir şekilde sahip olabilirsin. Ödeme işlemlerini Havale / EFT aracılığı ile gerçekleştirebilirsin. Bu yöntemi tercih etmeyen müşterilerin için de kapıda ödeme yöntemini kullanabilirsin.

7. Şirket kuruluşunu tamamla

e-Ticaret sitende satış yapmaya başlamadan önce yasal hak ve yükümlülüklerinden haberdar olman çok önemlidir. Siten üzerinden ticari faaliyetler yürüteceğinden dolayı tabi olacağın bazı kurallar vardır. Öncelikle sayfanı gerekli yasal prosedürlere uyarak kurmalısın. Kanunda belirtildiği üzere ticari faaliyet yapacak firmaların şirket kurması bir zorunluluktur. Gelecekte sorun yaşamaman için kanunen gerekli görülen izin ve belgelerinin eksiksiz olması gerekir.

8. Pazarlama faaliyetleri ile işini büyüt

Siteni bütün kurallara uygun şekilde ve sektörünün gerekliliklerine uygun düzende kurduysan satış yapmaya ve hizmet vermeye hazırsın demektir. Satış yapabilmek içinse e-ticaret sitenin tanıtımını yapmalısın. e-Ticaret sitenin tanıtım sürecini, hedef kitlenin ve potansiyel müşterilerinin bulunduğu tüm platform ve alanlarda yürütmelisin. Tanıtım sürecinde hedef kitlenin yoğunlaştığı alanlara göre sadece dijital platformları değil geleneksel kanalları da tercih etmelisin.

Bugüne kadar verdiğin bütün emeklerin karşılığını almak istiyorsan e-ticaret sitenin pazarlama ayağını sürekli aktif tutmalısın. Sitende faaliyetlerine başladıktan sonra birden fazla kanaldan pazarlama çalışmalarına devam ederek yeni müşteriler kazanmaya büyük emek ve zaman ayırmalısın. Bu pazarlama çalışmalarından Dijital reklam ve SEO çalışmaları, markanın ve e-ticaret sitenin büyüyebilmesi için önemli iki etmendir. 

e-Ticaret sitesi kurmanın maliyeti nedir?

Birçoğumuzun bildiği üzere her ne kadar geleneksel ticaretten daha uygun olsa da e-ticaret sitesi kurmak için gerekenler listesinin başını çeken unsur maliyettir. Kuruluş sürecinin birçok aşamasında elini cebine atman gerekir. Bu sürece adım atarkenki sermayen, alabileceğin hizmetlerin kapsamını ve kalitesini belirler. e-Ticaret sitesi kurmanın maliyeti, kuruluş ve bahsettiğimiz diğer altyapı hizmetlerine bağlı olarak değişebilir.

Örnek vermek gerekirse 250 TL’ye de 25.000 TL’ye de bir internet sitesi kurabilirsin. Sitenin sahip olduğu özellikler, maliyet konusunda belirleyici bir unsurdur. Site kapasitesinden entegrasyon hizmetlerine, tasarımından ödeme altyapısına kadar her detay, maliyeti değiştirir. 

Site kurma sürecinde önceliklerini ve ne istediğini bilmek çok önemlidir. Bütçeni önceliklerine göre harcayarak işlevsel ve uzun ömürlü bir siteye sahip olmak açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle bütçenin boyutundan ziyade alacağın hizmetleri göz önünde bulundurmak ve önceliklendirmek daha önemlidir. Sitenin önemli elemanları olan domain, tasarım, ödeme altyapısı, SEO çalışması gibi hizmetlerin her birini ayrı ayrı alarak, zamana yayabilirsin.

e-Ticaret iş modelleri nelerdir?

e-Ticaret yaparak işletmeni geliştirmen için tercih edebileceğin pek çok yöntem vardır. Gelişen teknolojiyle birlikte artan dijital hizmetlerin getirdiği yenilikler, son yıllarda e-ticarete de yansıdı ve bu doğrultuda birçok yeni iş modelleri ortaya çıktı. İşletmeler arasında, tüketiciler arasında ya da yaygın olarak işletme ve tüketici arasında gerçekleşen alışverişler modelleri, e-ticarete de uyarlanmıştır.

e-Ticarette karşına çıkabilecek iş modelleri

  • B2B (Şirketten şirkete satış): B2B, genellikle toptan satışlar için kullanılan bir iş modelidir.  Şirketten şirkete satış yapılan bu e-ticaret modelinde, tüketicilere ürün satışı yapan firmalar, toptan satış yapan firmalardan toplu bir şekilde ürün satın alabilirler. Tedarikçinle yapacağın ürün alışverişi de B2B’ye örnek olarak gösterilebilir.
  • B2C (Şirketten tüketiciye satış): e-Ticaretin en yaygın iş modellerinden biri de B2C’dir. Büyük çoğunlukla perakende satışa dayalı olan günümüz e-ticaret sektöründe B2C iş modeli görülür. Şirketler yani e-ticaret sitesi sahipleri kendi ürünlerini ya da üreticilerden tedarik ettikleri ürünleri, kendi e-ticaret siteleri üzerinden son kullanıcıya satarlar. Kuracağın sitede müşterilerine yapacağın satışlar da B2C’ye örnektir.
  • C2C (Tüketiciden tüketiciye satış): e-Ticaret sitelerinde tüketicilerin kendi aralarında satış yapmaları C2C olarak adlandırılan bir alışveriş modelidir. İkinci el ürün satışının yapıldığı ticaret platformları bu alışveriş modeline örnek olarak gösterilebilir.
  • Dikey e-Ticaret: Sadece belli bir kategoriye odaklanılarak yapılan ürün satışı, dikey e-ticarettir. Bu iş modelinde belirli ve dar bir hedef kitleye yönelik pazarlama faaliyetleri yapılır. Sadece kadın deri ceket satışı yapan bir e-ticaret sitesi, belirli ve sınırılı bir hedef kitleye ulaşır ve ürün seçenekleri olarak da dikey bir pazarda yer alır.
  • Yatay e-Ticaret: Yatay e-ticaret modelinde amaç, geniş bir hedef kitleye pazarlama yapmaktır. Şirketler, birçok farklı kategoride geniş bir ürün yelpazesine sahiplerse bu iş modelini uygularlar. Günümüzüde yaygın olarak kullandığımız hatta mobil uygulamalarını indirdiğimiz birçok popüler e-ticaret sitesi, yatay e-ticaret modelini uygular. Çünkü tüketiciye tekstilden teknolojiye kadar geniş bir ürün yelpazesi sunarlar.

Gelir ve giderlerinizi kolayca takip edip enerjinizi işinizi büyütmeye ayırmak istiyorsanız Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

Top