e-Fatura entegratörü seçerken dikkat etmen gereken 7 şey

on muhasebe 1043501293

Emeklerinin karşılığını aldın ve hayallerindeki işi kurdun, tebrikler. Peki hala matbu fatura mı kesiyorsun? e-Faturaya geçmek istiyorsun ancak e-fatura dönüşüm süreci gözünde mi büyüyor? Hangi entegratörü nasıl seçeceğini, nasıl karar vereceğini mi düşünüyorsun? O halde aklına takılan soruların cevabını bu yazıda bulabilirsin!

e-Fatura nedir?

e-Fatura, Vergi Usul Kanunu (VUK) uyarınca bir faturada olması gereken bilgileri içeren, satıcı ile alıcı arasındaki iletimi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden gerçekleştirilen, kağıda basılmayan, tüm işlemlerinin dijital ortamda yapıldığı elektronik belgedir. e-Faturanın veri formatı ile standardı da GİB tarafından belirlenir. Matbu fatura elde ya da program ile hazırlanıp basılırken e-fatura elektronik ortamda oluşturulur. VUK, her iki fatura tipini de yasal kabul eder.

Neden e-faturaya geçmelisin?

e-Fatura geçişi için pek çok neden bulunuyor. Eğer bazı avantajlarından bahsetmek istersek en başta aşağıdakileri sayabiliriz:

  • e-Fatura kağıda basılmadığı için çevreyi korur.
  • Zamanı daha efektif kullanmaya yardım ederek operasyonları hızlandırır.
  • Kargolama maliyetlerini ortadan kaldırır.
  • Erişimi ve arşivlemeyi kolaylaştırır.
  • Faturalama sürecini hatadan arındırıp hızlandırdığı için tahsilatların da vaktinde yapılmasını sağlar.
  • Dünyanın her yerinden kolayca kesilebilir.
  • Mali müşavirle ve muhasebeci ile çalışmayı kolaylaştırır.

e-Faturaya geçmek zorunlu mu?

2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için e-fatura kullanımı, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu hale getirildi. Aynı mükellefler için e-defter uygulamasına geçiş ise 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren zorunlu hale getirildi.

Bununla birlikte EPDK lisansı olanlar, ÖTV’ye tabi bazı malları imal, inşa veya ithal edenler, internet üzerinden aracılık hizmeti verenler, komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticareti yapanlar da e-faturaya geçmek zorundalar.

Bugün olmasa bile çok yakın bir zamanda elektronik fatura, senin şirketin de dahil olmak üzere tüm işletmeler için zorunlu hale gelecek. Sen de e-faturaya mümkün olduğunca erken geçerek sisteme erkenden alışmanın avantajını kullanabilirsin. e-Fatura uygulamasına geçerek iş yerindeki kağıt yığını ile dosya ve klasörleri de kenara kaldırabilir, masraflarını düşürebilir, tüm faturalama işlemlerini profesyonelce kayıt altında tutabilirsin.

e-Faturaya nasıl geçebilirsin?

e-Faturaya geçmek için öncelikle Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden (Kamu SM) mali mühür talep etmelisin. Şahıs firmasına sahipsen mali mühür yerine e-imza ile de başvuruda bulunabilirsin. Geçişini GİB Portal, GİB ile entegrasyon ve özel entegratör olmak üzere üç yöntemle tamamlayabilirsin. Mali mührünü aldıktan sonra GİB’e online olarak başvuruda bulunmalısın.

e-Faturaya Mikro Yazılım üzerinden kolaylıkla geçebilirsin. Bunun için önce efatura.gov.tr adresinden, yararlanma yöntemini “özel entegrasyon” seçmeli ve ön başvuruda bulunmalısın. Ardından e-Mikro‘dan yapacağın kolay başvuru ile e-fatura hizmetinden yararlanmaya hemen başlayabilirsin.

Özel entegrasyon nedir?

Bilgi işlem sisteminin başka mükelleflerin faturalarını gönderip almak için GİB sistemine entegre edilmesine özel entegrasyon denir. GİB özel entegratörleri, bilgi işlem sistemleri ile e-fatura alıp gönderme imkanını sağlar. Gizlilik ilkelerine uyarak verilerini korumakla yükümlü olan entegratörlerin listesini GİB entegratör firmaları listesinde görebilirsin. Mikro Yazılım da GİB’in özel entegratörlük yetkisini verdiği firmalar arasındadır.

e-Fatura entegratörü seçerken nelere dikkat etmelisin?

GİB, yeterli görmediği hiçbir kuruma özel entegrasyon yetkisini vermez. Bu yetkinliğin yanında yapılan işi doğru biçimde sürdürebilme ve çözüm üretebilme yeteneği de oldukça önemlidir. İşte tam da bu yüzden GİB entegratör firmalarından birini seçerken sen de bazı faktörlere dikkat etmelisin. Bu faktörler neler mi? Hemen anlatalım:

  1. Veri güvenliği, günümüzde tüm işletmeler için son derece önemli. Sen de e-Fatura Saklama Hizmeti sunma iznine sahip bir entegratörle çalışmalısın. Verilerinin güvenle saklanması, gerektiğinde ibraz edebilmen için de önemlidir. Entegratörün, ilgili yasal süre içinde talep ettiğin her an verilerini sana sunabilmelidir.
  2. Entegratörünün hem verilerini hem de bu verilerin yedeklerini sakladığı güvenilir bir altyapısı olmalıdır. Bu altyapıyı detaylarıyla öğrenmek bir müşteri olarak senin en doğal hakkın.
  3. Entegratörün GİB’in zorunlu gördüğü diğer yeterliliklere sahip olmalıdır.
  4. Entegratörün, kurumsal, finansal kapasitesi yüksek ve güvenilir bir firma olmalıdır.
  5. Entegratörünün bir kriz anında yaşanan her türlü olumsuzluktan hasarsız çıkmasını sağlayacak, iş sürekliliğini garantileyen iyi bir kriz yönetim planı olmalıdır. Anlaşma yapmadan önce entegratör firmadan bu konuda da bilgi isteyebilirsin.
  6. Entegratörün, her gün gelişen e-devlet uygulamaları için de çözüm üretmelidir. Entegratörünün e-fatura haricinde zorunluluk kapsamına girecek diğer e-dönüşüm projelerine hakim olup olmadığını, o alanlarda da hizmet sunup sunmadığını kontrol etmelisin.
  7. Entegratörünün e-fatura için sunduğu platformun, ERP programıyla entegre çalışabilmelidir.

Sen de Mikro Yazılım’ın 30 yıllık tecrübesinden faydalanarak firmanın e-Dönüşümünü e-Mikro ile tamamlayabilirsin.


Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’yu 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.

Top