Covid-19 sınırlamaları bir bir kaldırılırken bizler de hijyen ve güvenlik konularına mümkün olduğunca dikkat ederek ofise geri dönüyoruz. Peki ofise döndüğümüzde kişisel hijyenimizi nasıl sağlayabilir, virüse yakalanma riskini nasıl en aza indirebiliriz?
Yeni normale, yani yepyeni yaşam ve çalışma koşullarına uyum sağlamaya çalıştığımız, ister işveren ister çalışan olalım, sağlık ve güvenlik için yasal sorumluluklarımızı öğrenip yerine getirdiğimiz bir dönemdeyiz.
İş yerimizi temiz tutarak bulaşıcı hastalıkların ve virüslerin yayılmasını engelleyebiliriz. Peki hem kendimiz hem de çalışma arkadaşlarımızın sağlığı için kişsel alanımızın hijyenini nasıl sağlayabiliriz?
Covid-19 sonrası ofise geri dönüş
Dezenfektan ve antibakteriyel mendil şart
Arizona Üniversitesi’nden mikrobiyolog Dr. Charles Gerba ve ekibinin yaptığı bir çalışmaya göre, ofislerin en mikroplu alanları; telefonlar, çalışma masaları, su sebillerinin kolu, mikrodalga / fırın gibi eşyaların tutma yerleri ve klavyeler. Doktor Gerba, ofiste her gün kişisel dezenfektan ve antibakteriyel mendil gibi ürünlerle temizlik yapanlar ile yapmayanların dokunduğu alanlardaki bakteri seviyesinin ciddi oranda farklı olduğunu tespit etmiş. Çalışmaya göre, bakteri seviyesi, günde bir kere temizlik yapmaya başladıktan iki gün sonra %99 oranında azalıyor. Ofise döndüğümüzde birçok noktada el dezenfektan üniteleri ve antibakteriyel temizleyicilerle karşılaşmamız çok olası. Enfeksiyonu önlemek için bu önlemlere ek olarak bizim de kendi alanımızda temizlik yapmamız şart. Çantada, çekmecede ve masanın üzerinde daima birer kolonya ve antibakteriyel mendil bulundurmanı öneriyoruz.
El sıkışmaya son
Artık el sıkışmaktan, birçok kişiyi bir araya getirecek büyük toplantılardan, buluşmalardan, yakın ve toplu halde yenen yemeklerden ve hatta çalışma arkadaşlarıyla birlikte çıkılan kahve ve sigara molalarından vazgeçmek gerekiyor. Özellikle tokalaşmak, neredeyse otomatik olarak yaptığımız bir hareket de olsa pandemi sonrasında teması minimumda tutabilmek için vazgeçmemiz gereken jestlerinden başında geliyor. El sıkışmak yerine, şu ara oldukça moda olan kol ya da dirsek tokuşturmaya ne dersin?
Online toplantı devri
Tıpkı el sıkışmak gibi yüz yüze teması da bir süreliğine durdurmak ve fiziksel toplantılar yerine çevrimiçi toplantıları tercih etmek gerekiyor. Bu konuda bazı online uygulamalar hayat kurtarıcı olabilir. Bir iş için çalışma arkadaşının ya da müşterinin yanına gitmek yerine onlara telefon açmayı, yazışmayı ya da bu uygulamaları kullanmayı önerebilirsin. Aynı şekilde iş seyahatlerini de bir süreliğine durdurman veya mümkün olduğunca sınırlandırman herkesin faydasına olur.
Müşterilerinle online toplantı yapabileceğin uygulamalar
Çalışma arkadaşlarınızla nasıl gün boyu iletişimde kalabilirsiniz?
Kişisel alanın değeri
Tıpkı restoran ve kafeler gibi iş yerlerinde ve tüm çalışma alanlarında da 1,5 – 2 metrelik sosyal mesafelenme kuralına dikkat etmek gerekiyor. Yeni düzende çalışma masalarını ve sandalyeleri birbirinden olabildiğince uzakta tutmak, çalışma masamızın üzerini ve kişisel alanımızı temiz tutmamıza da yardımcı olacaktır. Masaların arasındaki güvenli aralıkların haricinde ofis içinde yer değiştirirken de nereden nasıl yürüdüğüne dikkat etmelisin. Geçtiğin koridorlar, kullandığın merdiven ve asansörler, açtığın kapılar… Tüm bu alanlarda şirketinin nasıl bir yönlendirme yaptığını öğrenmeni, ilgili kurallara harfiyen uymanı özellikle öneriyoruz.
Masa düzeni
Çalışma masasındaki dağınıklık bir yandan dikkat dağıtıp verimliliği düşürürken bir yandan da pisliğe neden olur. Önerimiz masanın üzerindeki tüm gereksiz eşyaları kaldırman. Bu sayede hem mikropları masandan uzakta tutabilir, hem de ofis içi temizliği (ister şirketin kendi yaptığı, ister senin yaptığın) kolaylaştırabilirsin
Paylaşılan alanların temizliği
Koronavirüs sonrasında ofisindeki temizlik kuralları muhtemelen değişecektir ve diğer çalışma arkadaşlarınla paylaştığın alanlar daha sık temizlenecektir. Sen de paylaşılan alanları kullandıktan sonra mümkün olduğunca temiz bırakarak bu temizliğe katkı sunabilirsin.
İyi çalışmalar!
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan Bizmu’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.